izraelski premijer
Foto: EPA/EPA/DAN BALILTY / POOL

Bivši šef Mosada Josi Koen navodno je pretio nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS), Fatu Bensudi, u pokušaju da je odvrati od istrage o ratnim zločinima Izraela.

Tajni sastanci i pretnje su deo tajnog "rata" koji su vodile izraelske obaveštajne agencije protiv MKS-a još od 2015. godine.

Tajni kontakti Josija Koena sa Bensudom odvijali su se u godinama koje su prethodile njenoj odluci da otvori zvaničnu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na palestinskim teritorijama, prenosi Gardian.

Ova operacija, koja je kulminirala 2021. godine, dovela je do zahteva za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog ratnih zločina.

Ko je bio uključen?

Koen, koji je bio jedan od najbližih Netanjahuovih saveznika, lično je predvodio učešće Mosada u kampanji protiv MKS-a.

Kao dugogodišnji špijun, Koen uživa reputaciju u izraelskoj obaveštajnoj zajednici i posmatran je kao čovek koji je efikasan regrut stranih agenata. Bio je lojalan i moćan saveznik premijera u to vreme, pošto ga je Netanjahu 2016. imenovao za direktora Mosada nakon što je nekoliko godina radio uz njega kao savetnik za nacionalnu bezbednost.

Kao predsednik saveta za nacionalnu bezbednost između 2013. i 2016. godine, Koen je nadgledao telo koje je, prema više izvora, počelo da koordinira napore više agencija protiv MKS, nakon što je Bensuda otvorila preliminarnu istragu 2015. godine.

Četiri izvora su potvrdila da je Bensuda obavestila malu grupu visokih zvaničnika MKS o Koenovim pokušajima da je utiče na nju, usred zabrinutosti zbog sve upornije i preteće prirode njegovog ponašanja.

Izvori tvrde da je Koen u nekoliko navrata vršio pritisak na Bensudi da ne nastavi krivičnu istragu o Izraelu.

Kakve su bile posledice?

Slučaj MKS datira iz 2015. godine, kada je Bensuda odlučila da otvori preliminarno ispitivanje situacije na teritorijama koje MKS priznaje kao državu Palestinu – Pojasu Gaze i Zapadnoj obali.

Njena istraga je imala zadatak da napravi početnu procenu navoda o zločinima od strane pojedinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Međutim, ona je odustala od pokretanja istrage, odlučivši prvo da zatraži odluku od pretpretresnog veća MKS da potvrdi da sud zaista ima nadležnost nad palestinskim teritorijama.

Kako je reagovao Izrael?

Izrael je dugo bio otvoren po pitanju svog protivljenja MKS, odbijajući da prizna njegov autoritet.

Izraelski ministri su intenzivirali svoje napade na sud i čak su obećali da će pokušati da ga rasture.

Kako je reagovao MKS?

MKS je nastavio sa svojom istragom, uprkos pretnjama i pritiscima. Kanova odluka da traži naloge za hapšenje Netanjahua i Galanta prošle nedelje predstavlja prvi put da je sud preduzeo mere protiv lidera zemlje blisko povezane sa SAD i Evropom.

Koja je uloga SAD?

Bivši predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija koordinisano su vršili javni i privatni pritisak na tužiteljku i njeno osoblje.

Između 2019. i 2020. godine, Trampova administracija uvela je vizna ograničenja i sankcije glavnoj tužiteljki MKS.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading