eMANUEL MAKRON
Foto: Alo/Alo!/ilustracija/M.Lj.

Navodi se da će Francuska u početnoj fazi poslati „ograničen“ broj instruktora, a kasnije planira da pošalje nekoliko stotina stručnjaka u Ukrajinu.

Prema agenciji, odluka o slanju instruktora mogla bi biti doneta već sledeće nedelje.

Povodom ove teme izjavila je i zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Potvrđujemo naše informacije da Francuska planira da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu. Ove podatke smo objavili 3. aprila ove godine. I pored pokušaja Pariza da sakrije učešće svojih profesionalnih vojnih snaga u sukobu, kijevski režim namerno javno iznosi ovakve planove kako bi prikazao široku međunarodnu podršku - istakla je Zaharova.

Ona je napomenula na dokumenta koje je potpisao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, kojima je dozvoljena poseta francuskih instruktora u centrima za obuku Oružanih snaga Ukrajine.

- Sada bi Jelisejska palata trebalo da odgovori na ove informacije, umesto da se krije iza nejasnih formulacija. Ti takozvani instruktori su tehnički potrebni za navođenje teško upotrebljivih raketa dugog dometa 'skalp' - objasnila je Zaharova.

Takođe je ukazala na izjave iz Varšave i baltičkih zemalja o mogućem slanju trupa u Ukrajinu.

To pokazuje da je njihov prvobitni plan za Ukrajinu potpuno propao. Oni sada grozničavo traže načine kako da nastave sa kampanjom - zaključila je zvanična predstavnica MIP-a.

Ranije je „Njujork tajms“ izvestio da je Kijev, zbog napredovanja ruskih trupa, zatražio od NATO-a pomoć u obuci regruta blizu linije fronta. Predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Čarls Braun naglasio je da izgleda neizbežno postavljanje instruktora Alijanse u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading