Sergej lavrov
Foto: EPA/EPA/EVGENIA NOVOZHENINA

Prema rečima Lavrova, borbeni avioni F-16 se već dugo koriste u okviru zajedničkih nuklearnih misija NATO-a.

Rusija je, dodao je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje. "NATO pokušava da signalizira da je bukvalno spreman na sve u Ukrajini. Ne možemo a da ne smatramo isporuku ovih sistema kijevskom režimu namerno signalizirajuću akciju NATO-a u nuklearnoj sferi", rekao je Lavrov u intervjuu za Rusija danas. Lavrov je ocenio da snabdevanje Kijeva sve destruktivnijim oružjem potvrđuje nevoljnost Zapada da okonča sukob u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, F-16 neće promeniti situaciju na ratištu, jer će biti uništeni kao i druge vrste naoružanja koje zemlje NATO-a isporučuju Ukrajini. Lavrov je upozorio Zapad na nuklearnu eskalaciju, koja bi mogla da dovede do "katastrofalnih posledica".

Predsednik Vladimir Putin naredio je vežbu ranije ovog meseca kako bi se testirala sposobnost Rusije da koristi nestrateško nuklearno oružje, a taj potez je opisan kao reakcija na neprijateljske izjave Zapada. Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će Ukrajini isporučiti lovce F-16 američke proizvodnje, iako nijedan do sada nije isporučen. Međutim, ranije u maju, danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će prvi avioni stići u Ukrajinu "narednog meseca".

Ukrajinski piloti trenutno se obučavaju za avione F-16 u Rumuniji, gde je krajem prošle godine otvorena škola letenja koju podržava NATO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading