STIGLA JE OSVETA! Žestok udar na američki nosač aviona
Foto: Shutterstock

Jemenske oružane snage udarile su na američki nosač aviona Dvajt Ajzenhauer u Crvenom moru kao odgovor na napad Sjedinjenih Država i Velike Britanije, saopštio je Huzam al Asad, član Politbiroa šiitskog pokreta Ansar Alah (Huti) koji vlada na severu zemlje, pišu RIA Novosti.

- Kao odgovor na američke i britanske vazdušne napade na neke gradove i civilne ciljeve u Jemenu, u kojima je ubijeno i ranjeno više od 58 ljudi, većinom civila, nosač aviona Dvajt Ajzenhauer je pogođen u Crvenom moru velikim brojem balističkih raketa i bespilotnih letelica - rekao je on.

Huzam al Asad je naglasio da će se udari na američke, britanske i izraelske ciljeve nastaviti, na osnovu „prava na odgovor zagarantovanog Jemenu, kao i podrške“ njihovom „narodu u pojasu Gaze“.

U petak je vojni portparol jemenskog pobunjeničkog pokreta Jahja Sarija rekao da je broj poginulih nakon napada američkih i britanskih vojnih aviona na civilne ciljeve u zapadnom Jemenu porastao na 16 ljudi, a da je više od 40 povređeno.

Situacija u Jemenu

Pokret Ansar Alah, koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, počeo je da napada brodove povezane sa Izraelom kako je eskalirao sukob na Bliskom istoku, što je dovelo do opadanja brodskog saobraćaja kroz Suecki kanal.

Huti opravdavaju svoje postupke kao pomoć Palestincima i kažu da se ne mešaju u slobodu plovidbe u regionu.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su zauzvrat počele da gađaju mete Huta sredinom januara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading