skupština glavnog grada crne gore
Foto: Printscreen/YouTube/ Skupstina Glavnog grada

Ovu otimačinu srpske baštine najavili su crnogorski lingvistički stručnjaci na tribini Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti u Nikšiću, a povodom pola veka Univerziteta Crne Gore.

Tako je prekrajanje istorijskog i institucionalnog trajanja srpskog jezika u Crnoj Gori najavljeno kao "krupan projekat" i veliki posao koji neće imati kraja, a profesor dr Rajka Glušica, predsednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, rekla je da će svi radovi profesora, magistarske i doktorske disertacije, naučni radovi i naučni skupovi - biti crnogorska baština.

Dekan Filološkog fakulteta u Nikšiću Igor Lakić istakao je da će taj novi korpus biti osnova za sva moguća lingvistička istraživanja, ne samo u oblastima crnogorske nego i istraživanjima u drugim oblastima.

Međutim, da to neće ići tako lako, kako su na univerzitetu zamislili, upozorava docent dr Jelena Gazdić, rukovodilac Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, koja kaže da nije moguće sve ono što se stvara i piše u Crnoj Gori svojevoljno i proizvoljno pripisivati korpusu nekih drugih jezika.

- Naročito to nije moguće u javnim istupima u kojima se pokušava manipulativno preinačiti i prisvojiti istorijska i naučna istina o evoluciji i genezi filoloških studija ili tradiciji institucionalnog izučavanja srpskog jezika od 1947. do danas. Srpski jezik, istorijski i institucionalno, kroz njegovo postojanje, izučavanje i upotrebu je jedna konstanta u Crnoj Gori bez obzira na promenljive društveno istorijske i sociolingvističke okolnosti - kaže Jelena Gazdić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading