ikarija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Posle Italijana koji su pronašli način kako da ožive svoja zapuštena sela i gradove, sad i Grčka nudi novac onima koji se presele na maleno ostrvo Antikitera. Grčke vlasti još uvek nisu zvanično obelodanile ovaj program, ali su pripreme u toku. 

Gde se nalazi?

Antikitera je jedno od najmanjih grčkih ostrva u Egejskom moru između Krita i Kitire. Ovo ostrvo je kao stvoreno za one koji žele da se osame.

Na ostrvu trenutno živi svega 24 duše, nema prodavnice, restorana, benzinske pumpe niti taksija, ali postoji svetionik i pravoslavna crkva. Takođe, imaju maleni kafić koji služi kao mesto okupljanja lokalnog stanovništva, dok je ispred pijaca. 

Po ugledu na Italijane, inicijativu za naseljavanje ostrva pokrenula je Grčka pravoslavna crkva koja u celom projektu učestvuje zajedno sa lokalnim vlasitima. U planu je izgradnja kuća i stanova, a oni koju budu želeli da se presele na ovo ostrvo dobijaće mesečno po 560 evra mesečno u trajanju od tri godine. Prednost će imati mladi bračni parovi s decom.

 

 

Kako piše portal Elxis, detalji o ovom programu još uvek nisu poznati, a sa izgradnjom kuća i stanova za nove sugrađane se kasni zbog problema sa pairilogijom. 

Inicijativu za naseljavanje ovog bajkovitog osrtva pokrenula je Grčka pravoslavna crkva i oni finansirati dolazak pet porodica sa četvoro dece. Svaka porodica će dobiti kuću na korišćenje koliko god žele, a crkva daje 500 evra mesečno naredne dve godine, dok će ostatak novca obezbediti lokalna samouprava. 

- Potrebne su nam mlade porodice, dovoljno velike da Antikitira ponovo oživi, da se čuju dečji glasovi. Cilj nam je da se na ovaj način podstakne lokalna ekonomija i unese novi život u malu grčku ostrvsku zajednicu - rekao je gradobačelnik ovog ostrva. 

 

 

Ostrvo okružuje fantastično, čisto tirkizno more, ima prelepe netaknute plaže za kupanje, a najpoznatije su Kseropotamos i Kamarila koje se nalaze nedaleko od glavne luke.  

Antikitira je poznata po divljim kozama i velikoj koloniji sokola koji ovde dolaze da se razmnožavaju. 
Dva neverovatna arheološka otkrića pronađena u moru blizini ostrva iz 340. pre nove ere i 80. pre nove ere koja dokazuju da je ostrvo bilo naseljeno još tada.

(Srecna.republika)

 

 

Prvi stanovnici ostrva Antikitira zvali su se Dolopi, a potom su ga Rimljani koristili za zatvorenike, a vekovima je bilo i utočište za gusare o čemu svedoči olupina broda s kraja 19. veka. 

Do Antikitire se može doći trajektom sa ostrva Kitera koji plovi oko tri sata, a polaske ima pet puta nedeljno. Može se doći i iz Kisamosa na Kritu i Pireja u Atini, ali ovi brodovi ređe plove, a putovanje traje satima. Ako ima jakih vetrova brod neće ni krenuti ka ostrvu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading