Blokiran auto put
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Zapad podržava, premijer Izraela za sada je protiv, a Hamas načelno "za". U Tel Avivu se na masovnim demonstracijama protiv vlade Benjamina Netanjahua okupilo više od 120.000 ljudi, zahtevajući ostavku njenog predsednika i hitno oslobađanje talaca.

Izraelska vojska (IDF) insistira na kopnenoj ofanzivi u području Rafe, na jugu Pojasa Gaze, a tokom prethodnog dana granatiran je i centralni deo palestinske enklave.

Borbe su vođene i severnije, na granici Izraela i Libana, gde je Hezbolah pokrenuo niz raketnih napada na položaje IDF-a u znak odmazde za likvidaciju istaknutih pripadnika ove organizacije. 

Kraj bloga

Izraelske snage upale u grad Tubas na Zapadnoj obali

Izraelske snage izvršile su raciju na grad Tubas na Zapadnoj obali, prenosi Al Džazira pozivajući se na lokalne izvore.

Jaka pucnjava čula se nakon što su brojna vojna vozila upala u grad, pokazuju snimci na društvenim mrežama.

Počeo sastanak ratnog kabineta Izraela o predlogu za oslobađanje talaca


Uži ratni kabinet Izraela započeo je večeras sastanak na kojem razgovara o najnovijem predlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznele SAD.
Predlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponove igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti, prenosi Tajms of Izrael.

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanijahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Glavni spoljnopolitički savetnik Netanijahua Ofir Falk izjavio je da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden.

Međutim, Netanijahu je rekao da ne može biti trajnog mira dok se ne uništi Hamas.
 

Maldivi zabranjuju Izraelcima ulazak u tu zemlju

Vlada Maldiva zabraniće nosiocima izraelskih pasoša pristup toj ostrvskoj državi, jer se gnev javnosti u toj pretežno muslimanskoj zemlji povećava zbog rata u Gazi.

Iz kabineta predsednika kažu da je odlučeno da se promeni zakon kako bi nosiocima izraelskih pasoša bio sprečen ulazak u zemlju, kao i da se uspostavi podkomitet koji će nadgledati čitav proces.

Nakon najave Maldiva o zabrani ulaska, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela savetovalo je izraelske državljane, uključujući i one sa stranim pasošima, da izbegavaju putovanje u tu zemlju.

Takođe, Izrael je preporučio svojim državljanima koji žive u toj ostrvskoj državi da razmotre odlazak, jer bi im bilo teško pomoći ako se nađu u opasnosti.

Skoro 11.000 Izraelaca posetilo je Maldive prošle godine.

Galant: Izrael radi na pronalaženju zamene za Hamasovo upravljanje Pojasom Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant istakao je da Izrael radi na pronalaženju zamene za Hamasovo upravljanje Pojasom Gaze.

"U bilo kojem procesu okončanja rata, nećemo prihvatiti vladavinu Hamasa. Unapređujemo alternativnu vladu Hamasu, u okviru koje ćemo izolovati područja, ukloniti pripadnike Hamasa i dovesti druge snage koje će omogućiti drugačiju vladu", rekao je Galant.

Ukazao je i da će vojna akcija i sposobnost promene vlasti dovesti do ostvarenja dva cilja rata – rasformiranja Hamasove vlade i njene vojne moći i povratka talaca.

Dva izraelska ministra prete da će napustiti vladu ako se postigne sporazum sa SAD

Dva izraelska ministra zapretila su da će napustiti vladu izraElskog premijera Banjamina Netanjahua ako nastavi sa sporazumom o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je izneo američki predsednik Bozef Bajden.

 

Herceg zahvaljuje Bajdenu na govoru, podržava Netanjahua za dogovor o taocima

Izraelski predsednik Isak Hercog zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na govoru u petak u kome je izneo izraelski predlog za prekid vatre, ali i na "stalnim naporima da oslobodi sve taoce koje drži Hamas u Gazi"

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading