Francuska vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Alo ilustracija A.V.

Lider partije Francuski patrioti Florijan Filipo oglasio se na društvenoj mreži H protiv rata sa Rusijom.

„Vest koju je najavio mađarski ministar spoljnih poslova o „obaveznoj evropskoj mobilizaciji“ protiv Rusije potvrđuje se svakog dana! Nemački političar blizak vladi upravo je pozvao na „regrutaciju 900.000 rezervista u Nemačkoj protiv Rusije“! Ovo se zove priprema za svetski rat! Mi patriote i otporaši od samog početka dižemo uzbunu i jedini masovno izlazimo na ulice da uzdrmamo državu i izbegnemo ono najgore - rat! – primetio je političar.

Filipo je dodao da on i njegove pristalice neće odustati. Obećao je da će nastaviti da se bori za mir i da će sprečiti da francuska omladina bude uvučena u treći svetski rat.

U poslednje vreme zapadni političari sve češće traže da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli izvođenje udara na ruskoj teritoriji.

CRVENI ALARM U FRANCUSKOJ

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

Ovu izjavu dao je, na primer, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Ovaj stav je podržao francuski predsednik Emanuel Makron , a danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je da će Kopenhagen dozvoliti Kijevu da koristi borbene avione F-16 u tu svrhu.

Istovremeno, druge zemlje alijanse su se tome usprotivile. Prema rečima zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija, Ukrajina bi trebalo da koristi oružje dobijeno od Zapada samo na svojoj teritoriji.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je planove NATO-a "ludom idejom".

Vladimir Putin je naglasio da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni „čime se igraju“ kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa „legitimne ciljeve“ duboko u rusku teritoriju. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva zna da se pokušaji da se američkim oružjem udari na teritoriju Rusije već izvode.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading