Planete
Foto: Printscreen/Youtube

Portal Alo.rs je 2.06.2024 objavio tekst pod naslovom "OVO SE DEŠAVA JEDNOM U 100 GODINA Poravnanje šest planeta, evo koje će biti vidljive golim okom i kada"  za koji nam je portal Raskrinkavanje.ba ukazao kao manipulisanje činjenicama i kao lažna vest.

U prvobitnom tekstu naveli smo da se poravnanje šest planeta dešava jednom u 100 godina što je laž, jer poravnanje sedam planeta na nebu očekuje se već 28. februara sledeće godine, a u avgustu te godine njih šest. 

S druge strane, planetarno poravnanje kao astronomski događaj u Sunčevom sistemu dosta je ređa pojava. Reč je o situaciji kada se, posmatrano iznad Sunčevog sistema, planete grupišu u isto vreme na istu stranu Sunca. Međutim, objašnjava Starwalk, “planete ne mogu postići potpuno poravnanje u tri dimenzije. Čak je i labavije okupljanje u jednom kvadrantu (sektoru od 90 stepeni) izuzetno retko: sve planete okupit će se u jednom kvadrantu samo sedam puta u ovom mileniju.”  - objašnjava Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Prema tome, junsko poravnanje šest planeta Sunčevog sistema na nebu iznad Zemlje nije bilo u potpunosti vidljivo golim okom, a reč je o relativno čestoj pojavi koja se ne dešava “jednom u 100 godina”.

Tvrdnju koju smo naveli u naslovu i tekstu da se svih šest planeta koje su u junu bile u poravnanju na nebu iznad Zemlje moglo videti golim okom je manipulisanje činjenicama. Izvinjavamo se čitaocima na tome. 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading