Francuska policija
Foto: AP/Thibault Camus (STR)

Trojica muškaraca su u ponedeljak zvanično stavljena pod istragu – što je ekvivalentno optužnici – u vezi sa kovčezima, od kojih je na svakom pisalo "francuski vojnici u Ukrajini".

Veruje se da je natpis referenca na francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji ukazuje na mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, sugestiju koju je Moskva opisala kao "opasnu".

 

 

Incident je takođe usledio nakon razgovora između francuskih i ukrajinskih ministara odbrane pre nedelju dana u kojima je istaknuta mogućnost da Francuska pošalje vojne instruktore u Ukrajinu da obučavaju njihove snage, piše britanski Gardijan.

Sigurnosne kamere su u subotu pokazale da se u blizini Ajfelove kule zaustavio beli kombi sa bugarskim tablicama i dvojica muškaraca kako vade kovčege iz vozila.

Vozač, 34-godišnji bugarski državljanin, kasnije je uhapšen i rekao je policiji da je plaćen da preveze kovčege do francuske prestonice. Rekao je da je prethodne večeri stigao u Pariz iz Bugarske i da se sastao sa još dvojicom osumnjičenih – Nemcem i Ukrajincem – koji su putovali u Francusku odvojeno. Kasnije su uhapšeni na stanici gde je trebalo da se ukrcaju na autobus za Berlin.

Francuski detektivi istražuju veze između jednog od osumnjičenih i vandalizma na spomeniku Holokaustu u Parizu pre nedelju dana. Tada su išarani grafiti i naslikano 35 crvenih ruku na spomeniku koji odaje počast pojedincima koji su spasili Jevreje od progona tokom nacističke okupacije Francuske 1940-44.

Sva trojica osumnjičenih su tvrdila da su plaćeni da polože kovčege i da im je novac potreban jer su nezaposleni. List Parizijen navodi da su policijski izvori potvrdili da je jedan od muškaraca umešanih u subotnji incident bio pod istragom u vezi sa grafitima na spomeniku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading