Mars Curiosity landing
Foto: EPA/EPA/NASA/JPL-Caltech Editorial Use, ilustracija

Uzorak marsovske stene koju je sa površine Crvene planete izvukao rover „Perseverans” možda sadrži dokaze o mogućem postojanju drevnog života.

Kako prenosi „Space.com”, pozivajući se na američku svemirsku agenciju NASA, uzorak stene koji je uzeo rover „Perseverans” u krateru „Jezero” na Marsu izuzetno je zaintrigirao naučnike, prenosi ruski sajt „Dzen”.

Prema mišljenju Keneta Farlija sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju u uzorku je pronađen hidratisani silicijum dioksid, prenosi ruski sajt „Rambler“.

Ovo otkriće budi nadu da bi istraživači mogli da pronađu dokaze da je drevni život nekada bujao na sada isušenoj Crvenoj planeti, kada se geološki uzorci koje je „Perseverans” prikupio iz kratera vrate na Zemlju. Istraživači su objavili svoje nalaze u časopisu „Science Advances“.

„Intrigantni uzorak i još dva slična uzorka uzeta u isto vreme sada su na brodu „Perseverans””, rekao je Farli.

„Sadrže velike količine karbonata i silicijum dioksida, što jasno ukazuje na dominantnu ulogu tečne vode u njihovom formiranju“.

Još nije jasno da li je reč o podzemnim vodama ili rekama koje su tekle na površini Marsa. Naučnici sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju nazvali su ovaj uzorak najubedljivijim mogućim dokazom o životu na Marsu. Istina, to se odnosi na veoma davno vreme – pre 3,4 milijarde godina, prenosi ruski sajt „Dzen“.

Dobijanje uzoraka je jedan od najvećih naučnih NASA ciljeva, prenosi „Live Science”.

(Politika)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading