PROCURIO PLAN NATO-a ZA VELIKI RAT Pominje se i Hrvatska MAPA
Foto: AP/Yoan Valat

Američki vojnici bi pristizali u jednu od pet luka i usmeravani preko unapred definisanih logističkih ruta kako bi se suprotstavili mogućem napadu Moskve, izjavili su zvaničnici za Telegraf.

Ovo se dešava u kontekstu upozorenja najviših lidera Alijanse da zapadne vlade moraju da se pripreme za sukob sa Rusijom u narednih dvadeset godina.

Logistički putevi postali su ključni prioritet nakon što su se lideri NATO-a složili da pripreme 300.000 vojnika u stanju visoke spremnosti za odbranu saveza na samitu u Viljnusu, u Litvaniji, prošle godine. Prema postojećim planovima, američke trupe bi sletale u holandske luke, odakle bi se vozom prevozile kroz Nemačku do Poljske.

U slučaju ruske invazije na NATO, američke trupe bi bile poslate u luku Roterdam, odakle bi se transportovale na istok. Međutim, iza scene se radi i na proširenju ruta ka drugim lukama kako bi se sprečilo da moskovske snage prekinu kopnene linije komunikacije.

General-potpukovnik Aleksandar Solfrank, šef logističke komande NATO-a Jsec, rekao je za Telegraf:

"Ukrajina mnogo pati od ovih ruskih raketnih napada dugog dometa na logističke sisteme", rekao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slavica

10.06.2024 07:34

Nato dovoljno je reći da su ubice.Gde god su bombardovali izgubili su svaki rat.a sa pešadijom ne smeju da udju.Kako je moguće da sami proglase da su dobili sve ratove a pobegli su iz Avganistana.