Moskva
Foto: AP/Eric Gay (STF)

Sjedinjene Američke Države lansirale su neoružani interkontinentalni balistički projektil iz baze Vandenberg u Kaliforniji rano u utorak ujutro - što je prvo od dva test lansiranja planirana za ovu nedelju, javlja CBS.

Komanda za globalni udar Ratnog vazduhoplovstva SAD podelila je video i slike projektila Minuteman III, dok je raketa poletala kroz nebo severno od Santa Barbare ostavljajući za sobom trag dima i vatre.

Test u 00.56 po pacifičkom vremenu izvela je zajednička ekipa avijatičara iz Komande za globalni udar Ratnog vazduhoplovstva, ogranka američkog Ratnog vazduhoplovstva odgovornog za nuklearno odvraćanje, uz podršku Svemirskih snaga, navodi se u saopštenju komande.

U saopštenju se dodaje da je program test lansiranja dizajniran "da potvrdi i verifikuje bezbednost, sigurnost, efikasnost i spremnost oružanog sistema".

Minuteman III je lansiran sa vozilom za ponovni ulazak.

 

 

"Ovo test lansiranje označava početak izuzetne nedelje za naše Čuvare i Avijatičare u Vandenbergu, sa dva test lansiranja planirana sa Zapadne obale", rekao je pukovnik Brajan Tajtus, zamenik komandanta vojne jedinice Delta 30 za svemirska lansiranja, koja upravlja operacijama lansiranja u svemir na Zapadnoj obali.

"Ovi testovi imaju ogromnu važnost, ne samo za odbranu naše nacije, već takođe predstavljaju ključni trenutak u prikazivanju izuzetnih sposobnosti i stručnosti našeg posvećenog tima", dodao je.

U saopštenju za Delta 30 svemirska lansiranja navedeno je da je rutinski testirana neoružana interkontinentalna balistička raketa kao što je Minuteman III, model koji je prvi put postao operativan 1970-ih godina, prema podacima Centra za nuklearno oružje Ratnog vazduhoplovstva.

Trenutno postoji 400 Minuteman III raketa u različitim bazama Ratnog vazduhoplovstva SAD širom te zemlje, koje vojnska opisuje kao "strateški oružani sistem namenjen da služi kao pouzdano i efikasno nuklearno odvraćanje".

Slični testovi su do sada izvedeni više od 300 puta, rekli su iz Delta 30 svemirskih lansiranja, dodajući da oni "nisu rezultat trenutnih svetskih događaja" već imaju za cilj "da pokažu da je nuklearno odvraćanje Sjedinjenih Država sigurno, pouzdano i efikasno za odvraćanje pretnji 21. veka, kao i da u to uveri naše saveznike."

Obično, test letovi za Minuteman III iz Vandenberga završavaju sa vozilom za ponovno ulazak koje putuje više od 4.000 milja preko Tihog okeana, od obale Kalifornije do Kvadžalejn Atola na Maršalskim Ostrvima. Tokom još jednog rutinskog test lansiranja prošlog novembra, raketa Minuteman III lansirana iz iste baze je namerno uništena iznad Pacifika zbog "anomalije", navodi se u saopštenju Komande za globalni udar Ratnog vazduhoplovstva.

"Anomalija je svaki neočekivani događaj tokom testa", navela je komanda u tom saopštenju.

"Pošto anomalije mogu nastati iz mnogih faktora koji se odnose na samu operativnu platformu ili na opremu koja se testira, potrebno je pažljivo analizirati kako bi se identifikovao njen uzrok."

Minuteman III može do Moskve i Pekinga, udaljenih 9500 i 9650 kilometara od Kalifornije, stići za 30 minuta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading