oružje
Foto: Printscreen/Tviter printskrin

To je prvo od dva lansiranja planirana za ovu nedelju, prenosi CBS.Komanda vazduhoplovstva objavila je video i slike projektila Minuteman III dok je letela nebom severno od Santa Barbare.

 

U saopštenju se navodi da je program testiranja osmišljen da „potvrdi bezbednost, efikasnost i spremnost sistema naoružanja“. Minuteman III je putovao preko 6.400 kilometara brzinom većom od 24.000 kilometara na sat do Maršalovih ostrva u centralnom Pacifiku.

„Ovo probno lansiranje označava početak izuzetne nedelje za naše vazduhoplovce u Vandenbergu, sa dva planirana probna lansiranja sa Zapadnog dometa“, rekao je pukovnik Brajan Titus, zamenik komandanta jedinice Delta 30 za svemirsko lansiranje vojske.

„Ovi testovi su od ogromnog značaja, ne samo za odbranu naše nacije, već služe i kao ključni trenutak za pokazivanje izuzetnih sposobnosti i stručnosti našeg posvećenog tima“, dodao je on.

Šta je Minuteman III?

Minuteman III je postao operativan 1970-ih. Trenutno postoji 400 projektila Minuteman III u raznim bazama vazduhoplovnih snaga širom zemlje, koje vojno krilo opisuje kao sistem strateškog naoružanja koji treba da služi kao „pouzdano i efikasno nuklearno odvraćanje“.

Slični testovi su sprovedeni više od 300 puta ranije, a Titus kaže da jučerašnji test „nije bio rezultat aktuelnih svetskih događaja“ već je imao za cilj da „pokaže da je nuklearno odvraćanje Sjedinjenih Država bezbedno, pouzdano i efikasno“.

Minuteman III može da stigne do Moskve i Pekinga, 9.500 i 9.650 kilometara od Kalifornije, respektivno, u roku od 30 minuta.

Alo.rs/ Index.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading