Kralj Čarls i Kamila Haris
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Dok je bivši pripadnik Kraljevske mornarice Erik Bejtman delio svoje sećanje na plaži Jute, oči kraljice su bile pune suza, a kralj Čarls je takođe delovao duboko dirnut.

Gospodin Bejtman, služeći na ratnom brodu HMS Erebus, opisao je ogroman broj čamaca tokom invazije, a njegov glas je zadrhtao dok je govorio o svom prijatelju Fredu, koji je, nažalost, izgubio život.

Čarls je obratio prisutnima, ističući priče o hrabrosti i solidarnosti koje su slušali tokom svog života i istakao dug prema velikoj ratnoj generaciji.

Kralj Čarls i Kamila Haris

Foto: Profimedia

 

 

Čarls, koji se oporavlja od raka, pokazao je odlučnost da prisustvuje komemoracijama, dok je princ Vilijam sledio očeve korake.

Na svečanosti u Portsmutu, gde je domaćinica bila dama Helen Miren, Vilijam je čitao odlomak iz dnevnika kapetana Alastera Banermana, ističući čast što je deo događaja i podsećajući da ćemo se uvek sećati onih koji su služili.

Najviše pažnje privukao je Čarlov govor, koji je sve dirnuo, naglašavajući važnost sećanja na žrtvu i hrabrost generacije koja je oslobodila tiraniju.

- Priče o hrabrosti, otpornosti i solidarnosti koje ste čuli danas i tokom naših života ne mogu ne da nas pokrenu, da nas inspirišu i da nas podsete na ono što dugujemo tom velikom ratnom vremenu. generacije, koja se sada tragično smanjuje na tako malo. Naša je privilegija da čujemo to svedočenje, ali naša uloga nije čisto pasivna. Naša je dužnost da obezbedimo da mi i buduće generacije ne zaborave njihovu službu i njihovu žrtvu u zameni tiranije slobodom - rekao je kralj.

(Dejli Mejl)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading