Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Nedavne akcije Zapada dodatno će potkopati međunarodnu bezbednost i mogle bi dovesti do „veoma ozbiljnih problema“, rekao je on, odgovarajući na pitanja međunarodnih novinara — nešto što je postalo izuzetno retko otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

"To bi označilo njihovo direktno učešće u ratu protiv Ruske Federacije, a mi zadržavamo pravo da postupimo na isti način“, dodao je Putin.

U sredu su zapadni zvaničnici i američki senator rekli da je Ukrajina upotrebila američko oružje za napad na Rusiju prema novo odobrenim smernicama predsednika Džoa Bajdena koje dozvoljavaju upotrebu američkog oružja u ograničene svrhe odbrane Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Zvaničnik nije bio ovlašćen da javno komentariše osetljivu temu i govorio je pod uslovom anonimnosti.

Putin je tvrdio da korišćenje nekog oružja koje je isporučio Zapad uključuje vojno osoblje tih zemalja koje kontroliše rakete i bira mete, i stoga je rekao da bi Moskva mogla da preduzme „asimetrične“ korake u drugim delovima sveta. Američka vojska je saopštila da ne kontroliše rakete koje isporučuje Ukrajini ili ciljeve.

„Ako smatraju da je moguće da takvo oružje isporuče u zonu borbenih dejstava da bi izvršili udare po našoj teritoriji i da nam stvaraju probleme, zašto nemamo pravo da isporučujemo oružje iste vrste u neke regione sveta gde oni mogu biti iskorišćen za izvođenje udara na osetljive objekte zemalja koje to čine Rusiji“, rekao je on.

„Razmislićemo o tome“, rekao je on novinarima na marginama godišnjeg Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Na pitanje da li bi Rusija mogla da pribegne upotrebi nuklearnog oružja, Putin je rekao da su uslovi za korišćenje tog arsenala jasno navedeni u bezbednosnoj doktrini Moskve.

„Iz nekog razloga, oni veruju na Zapadu da Rusija to nikada neće iskoristiti“, rekao je on.

Obraćajući se višim novinskim liderima međunarodnih novinskih agencija, uključujući Asošiejted pres, više od tri sata, Putin je takođe rekao da se ništa neće promeniti u pogledu rusko-američkih odnosa bez obzira na to da li će Bajden ili Donald Tramp pobediti na američkim predsedničkim izborima u novembru.

„Radićemo sa svakim predsednikom kojeg američki narod izabere“, rekao je Putin.

„Apsolutno iskreno kažem, ne bih rekao da verujemo da će se posle izbora nešto promeniti na ruskom koloseku u američkoj politici“, dodao je on. „Mi ne mislimo tako. Mislimo da se ništa ozbiljno neće dogoditi."

Putin je takođe rekao da je Trampova osuda za teška krivična dela na prošlonedeljnom suđenju za tajni novac rezultat „korišćenja sudskog sistema kao dela unutrašnje političke borbe“.

Ruski lider se suočio sa pitanjima o raznim temama, iako su na sednici dominirale više od dve godine borbi u Ukrajini.

 

 

Putin je tvrdio da Zapad ima mogućnosti da prekine borbe u Ukrajini, ali nije reagovao na njih, citirajući pismo koje je jednom navodno napisao Bajdenu u kojem se navodi da bi neprijateljstva mogla da se okončaju za dva ili tri meseca ako Vašington prestane da snabdeva Kijev oružjem.

Upitan o ruskim vojnim gubicima, Putin je rekao da nijedna zemlja neće otkriti te informacije tokom neprijateljstava, ali je ustvrdio bez navođenja detalja da su žrtve Ukrajine pet puta veće od ruskih.

On je takođe rekao da Ukrajina ima više od 1.300 ruskih vojnika u zarobljeništvu, dok se više od 6.400 ukrajinskih vojnika nalazi u Rusiji.

Tvrdnje nisu mogle biti nezavisno proverene, a neke zapadne procene navode da su gubici Rusije mnogo veći od ukrajinskih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading