Heroina dana D
Foto: Printscreen/X/Daniel J. Devane

Britanskoj mornaričkoj službenici koja je pomagala u izradi karata za invaziju na Dan D, francuski predsednik Makron dodelio je najviše francusko odlikovanje - Orden Legije časti.

Kristijan Lamb, koja ima 103 godine i živi u Londonu, dobila je orden na komemoraciji u Ver-sur-Meru u Normandiji, gde se obeležavala 80. godišnjica desanta koji je bio ključan u oslobađanju Evrope od nacista.

"Zadivljena sam, nisam očekivala takvo nešto", rekla je Lamb za BBC.

 

 

Ko je Kristian Lamb? Dolazi  iz mornaričke porodice, a njen otac je bio admiral. Neposredno pre početka Drugog svetskog rata planirala je da ide na Univerzitet u Oksfordu, ali kad je rat izbio, promenila je planove i pridružila se Wrens - Ženskoj mornaričkoj službi.

Do dobi od 20 godina bila je unapređena i ubrzo se uključila u iscrtavanje karata za ratne brodove. Poslata je u Belfast kada je HMS Oribi došao u luku na popravak.

Na brodu je upoznala poručnika Džona Lamba i verili su se nakon samo 10 dana. Lamb se prisetila koliko bi bila zabrinuta kada bi iscrtavala karte za njegov brod, zabrinuta za njegovu sudbinu na moru.

Njen suprug preživeo je rat i par je nakon toga osnovao porodicu. Lamb je morala držati rad na izradi karata u tajnosti čak i od svog muža, sve dok nije prošlo 40 godina od invazije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading