Kineski vodopad
Foto: Printscreen/Youtube: South China Morning Post


Kineski parkovi su poznati širom sveta po svojoj prirodnoj lepoti, ali nedavni skandal u vezi sa najvišim vodopadom u zemlji izazvao je burne reakcije javnosti. Nakon što je jedan planinar objavio viralni video otkrivajući da 1000-stopni vodopad zapravo dobija vodu kroz veliku cev koja je prikriveno ugrađena u stenu, parkovi su priznali da su napravili "male izmene" kako bi zavarali milione godišnjih posetilaca.


Video je brzo postao viralan na kineskim društvenim mrežama Weibo i Douyin, privlačeći desetine miliona pregleda. Korisnik pod pseudonimom "Farisvov" ismejao se situaciji u videu, ističući kako je došao do izvora vodopada samo da bi video cev. Ova situacija izazvala je burnu debatu na kineskim društvenim mrežama, pri čemu su neki podržavali "poboljšanja" tvrdeći da bi ljudi bili razočarani ako ne bi videli vodopad, dok su drugi osudili park zbog nepoštovanja prirodnog poretka i turista.


Ovo nije prvi put da su kineski parkovi intervenisali u prirodne lepote radi privlačenja posetilaca. Poznato je da je vodopad Huangguoshu veštački pojačan vodom preusmerenom iz obližnje brane još od 2006. godine. Postavlja se pitanje da li bi ovakve intervencije trebalo da utiču na status vodopada kao najvišeg neprekidnog vodopada u zemlji, kako se Kina hvali.

(NY Post)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading