nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nedavno usvojeni plan NATO-a uključuje mapiranje "kopnenih koridora" koji bi omogućili američkim trupama i trupama saveznika da brže stignu do fronta u slučaju šireg evropskog kopnenog rata sa Rusijom. Ova inicijativa dolazi nakon upozorenja NATO lidera ranije ove godine kojima se pozivaju zapadne vlade da se pripreme za potencijalni rat sa Rusijom u narednih 20 godina.


Prema planu, američki vojnici bi sletali na jednu od pet odabranih luka, odakle bi bili raspoređeni duž unapred utvrđenih ruta u zavisnosti od toga kako bi potencijalni napad Moskve mogao da se odvija. Ovi novi koridori bi proširili postojeće aranžmane koji su na snazi od prošle godine, kada je na summitu u Viljnusu, Litvanija, savez dogovorio da 300.000 vojnika bude u stanju visoke pripravnosti.


Pored postojećih planova, NATO takođe razmatra alternativne rute i ulazne tačke u slučaju da Rusija napadne Holandiju ili uništi luke u severnoj Evropi. Jedan od planova podrazumeva dolazak američkih trupa u italijanske luke, odakle bi se kopnenim putem preko Slovenije i Hrvatske stiglo do granice sa Ukrajinom u Mađarskoj. Takođe se razmatra mogućnost slanja trupa u luke u Grčkoj ili Turskoj, nakon čega bi se kretali preko Bugarske i Rumunije kako bi stigli do istočnog dela alijanse. Dodatni planovi uključuju trupe koje bi stigle u luke na Balkanu, u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.


General potpukovnik Aleksandar Solfrenk iz Komande za podršku i omogućavanje (JSEC) izjavio je za The Telegraph da su svi planovi osmišljeni tako da postoji neophodna otpornost, robustnost, rezerve i redundancija.


U poslednjih nekoliko dana, predsednik Rusije Vladimir Putin pojačao je retoriku nakon što su SAD i Nemačka odobrile Ukrajini da koristi svoje oružje protiv određenih ciljeva na teritoriji Rusije. Putin je upozorio da bi Rusija mogla pružiti svojim saveznicima dalekometno oružje za napade na zapadne mete, kao i nagovestio da bi Moskva koristila nuklearno oružje ukoliko joj bude ugrožena autoritet.

(NY POST)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading