Susret bajdena i makrona
Foto: Tanjug/Tanjug


Današnja konferencija za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu bila je prilika da američki predsednik Džozef Bajden izrazi podršku oslobađanju četvoro izraelskih talaca u Pojasu Gaze. Bajden je istakao da SAD neće prestati sa angažovanjem dok svi talci ne budu vraćeni kućama i dok se ne postigne prekid vatre. Ovo je bio jasan signal da SAD aktivno prate dešavanja na Bliskom istoku i da su posvećene rešavanju kriznih situacija.


Predsednik Makron je najavio da će Francuska i SAD udvostručiti napore kako bi se izbegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku. Poseban naglasak stavljen je na situaciju u Libanu gde je hitno potrebno smanjenje tenzija između Izraela i Hezbolaha. Ova inicijativa pokazuje da dve zemlje žele da preuzmu aktivnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

- Nećemo prestati da se angažujemo dok se svi taoci ne vrate kućama i dok ne bude postignut prekid vatre -  naveo je Bajden, preneo je Rojters.


Makron je istakao da su Francuska i SAD spremne da izvrše pritisak kako bi se zaustavila eskalacija u regionu Bliskog istoka, koju, prema njegovim rečima, podržava Iran. Ovo ukazuje na nameru da se međunarodnom diplomatijom spreči dalje pogoršanje situacije i da se omogući dijalog kao sredstvo rešavanja konflikata.


Današnji početak zvanične posete Francuskoj označio je i početak razgovora između Bajdena i Makrona o važnim temama poput situacije u Ukrajini, Pojasu Gaze i jačanju NATO saveza. Ovo svedoči o važnosti saradnje između SAD i Francuske u rešavanju globalnih bezbednosnih izazova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading