Mola
Foto: Printscreen/Printscreen

Primerak vrste mola (sunfish), nazvana mola tekti, dugačka 2,2 metra pojavila se na plaži u Gearhartu u ponedeljak, navodi se u saopštenju Sisajd Akvarijuma. U petak je telo još bilo na plaži i moglo bi tamo da ostane nedeljama, saopštio je akvarijum, jer je stvorenjima koja bi se hranile ostacima velike ribe teško da probuše njenu žilavu kožu.

 

 

Fotografije koje je objavio akvarijum prikazuju ravnu, okruglu, sivu ribu koja leži na boku u pesku. Fotografije osobe koja kleči pored nje i drugog kamioneta parkiranog pored tela pokazuju koliko je zapravo riba bila velika, piše ABC Njuz.

Ljudi koji su naišli na ribu kontaktirali su stručnjake, koji su zauzvrat potvrdili da je u pitanju mola tekti, koji je nešto ređi od velikog mola (mola mola). To je potvrdila i Marijana Njegor, koja smatra da bi ovo mogla biti najveća vrsta ove ribe ikada viđena.

Poznata je po tome što je 2017. objavila istraživanje u kojem je dokazala da su mola mola i mola tekta različite vrste, a ne iste, kako se do tada verovalo. Upravo zbog toga se i zove "tecta", što na latinskom znači skrivena, a odnosi se na ribu koja se, na neki način, dugo skrivala pred očima neotkrivena.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading