Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Aktuelni vladari u EU optužili su ruskog predsednika Vladimira Putina za mešanje u izbore za Evropski parlament, tvrdeći da je širio "dezinformacije" pred evropske izbore. Ove optužbe su usledile nakon što je oko 373 miliona glasača u svih 27 država članica EU biralo protekle nedelje poslanike EP, a izbori su završeni sinoć glasanjem u 21 zemlji.


Uoči izbora, očekivalo se da će protivnici rata u Ukrajini i zagovornici nezavisne evropske politike dobiti podršku, dok su "zelena politika" i odnosi sa SAD bili manje bitni. Prema predviđanjima, očekuje se da će u Francuskoj pobediti Nacionalno okupljanje Marin le Pen, dok se u Nemačkoj veliki broj glasova predviđa Alternativi za Nemačku (AfD).


Uprkos očekivanjima i rezultatima izbora, Brisel je optužio Kremlj za vođenje kampanje dezinformacija, navodeći da je većina stranog mešanja dolazila od prokremljskih snaga. Evropska opservatorija za digitalne medije (EDMO) je objavila da su dezinformacije o politikama ili institucijama EU činile 15 odsto sveg sadržaja u maju.


Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, Poljsku i Češku, formirale su posebne sektore u nacionalnim agencijama, koji se bore protiv "dezinformacija" i "stranog uticaja". Međutim, analitičari tvrde da je priča o Putinovom mešanju u evropske izbore izmišljena kako bi Evropska narodna stranka (ENS) mogla da nađe izgovor za gubitak mesta u Parlamentu i eventualnog neuspeha da formira većinu u koaliciji sa nekim drugim grupama.

(Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading