Ukrajina gađala Rusiju
Foto: Printscreen/Printskrin Telegram


U nedelju je došlo do izveštaja da je ukrajinski vojni avion prvi put gađao metu na teritoriji Rusije. Britanski televizijski kanal Skaj njuz izveštava da je pogođen ruski komandni centar u blizini Belgoroda, pozivajući se na izvor u Oružanim snagama Ukrajine. Iako šteta još uvek nije procenjena, potvrđen je direktan pogodak, što predstavlja prvi put da je municija Oružanih snaga Ukrajine dostavljena vazdušnim putem do mete na teritoriji Rusije.


Za sada nije jasno koja je vrsta municije korišćena u napadu, niti da li je to zapadno oružje, navodi Skaj njuz. Prethodni udari dronovima duboko u rusku teritoriju predstavljali su poznatu taktiku Ukrajine, ali korišćenje vojnog aviona za gađanje ciljeva unutar Ruske Federacije moglo bi biti smatrano novom eskalacijom, kako dodaje britanski kanal.


Ukrajinski portal Strana ističe da je Ukrajina prethodno koristila američko oružje za gađanje meta u Rusiji, te naglašava da bi navodni napad na komandno mesto kod Belgoroda mogao da bude prvi udar britanskim ili francuskim projektilima izveden preko granice. Ukrajina je od svojih saveznika dobila britanske Storm Shadow i francuske SCALP rakete, a prema rečima francuskog predsednika Emanuela Makrona, Francuska će prebaciti u Ukrajinu borbene avione Miraž 2000-5 i pokrenuti program obuke ukrajinskih pilota da nauče da upravljaju tim borbenim letelicama.


Putin je izjavio da će u slučaju napada zapadnim dalekometnim oružjem preneti slično oružje snagama u trećim zemljama kako bi izvršile napade na vojne ciljeve zapadnih zemalja, što dodatno komplikuje situaciju. Za sada je nejasno da li se napad zaista dogodio ili na ovaj način pokušavaju da navedu SAD da dozvole udare svojim raketama dugog dometa na teritoriju Rusije i izazovu bes unutar Ruske Federacije.

(Strana)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading