OGLASILA SE MARIN LE PEN NAKON ŠOKANTNE ODLUKE MAKRONA: Lider francuske krajnje desnice poslala KRATKU I JASNU poruku
Foto: EPA/IAN LANGSDON


Lider francuske krajnje desnice, Marin le Pen, pozdravila je odluku predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore. Ova odluka dolazi nakon uspeha krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja na nedavnim izborima za Evropski parlament. Makron je najavio raspuštanje parlamenta i pozvao na nove izbore, pri čemu će prvi krug biti održan 30. juna, a drugi 7. jula.

- Večeras raspuštam Narodnu skupštinu i uskoro ću potpisati ukaz o raspisivanju novih parlamentarnih izbora čiji će se prvi krug održati 30. juna, a drugi 7. jula - rekao je Makron.



Rezultati glasanja u Francuskoj


Evropski parlament je objavio prvu procenu rezultata glasanja u Francuskoj. Nacionalno okupljanje, predvođeno Žordanom Bardelom i Marin le Pen, osvojilo je impresivnih 31,5 odsto glasova. Sa druge strane, Renesansna partija Emanuela Makrona osvojila je dvostruko manji broj glasova, tačnije 15,2 odsto, dok su socijalisti osvojili nepunih 14 odsto.

Reakcije na odluku predsednika

Nakon proglašenja pobede, lider Nacionalnog okupljanja, Žordan Bardel, pozvao je na nove parlamentarne izbore, dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsednika. Očigledno je da su političke stranke u Francuskoj pod velikim pritiskom, a očekuje se da će vanredni izbori doneti značajne promene u političkom pejzažu zemlje.

Šta donose vanredni izbori?

Vanredni izbori u Francuskoj su izazvali veliku pažnju javnosti. Očekuje se da će rezultati ovih izbora imati značajan uticaj na političku situaciju u zemlji, a samim tim i u Evropi. Nacionalno okupljanje je postiglo značajan uspeh na nedavnim izborima za Evropski parlament, što je jasan pokazatelj rastućeg uticaja krajnje desnice u Francuskoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slavica

10.06.2024 07:20

Ne shvatljivo je da je Makron toliko lud da želi da Rusi izgube rat nije se nešto proslavio ni kad smo mi u pitanju.Mislim da je Mari De Pen bolja prema nama.