Aleksander de kro
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen


Rukovodstvo stranke Otvorenih belgijskih flamanskih liberala i demokrata (VLD) podnelo je ostavku nakon teškog poraza na nacionalnim i evropskim izborima. Predsednik VLD Rom Ongena istakao je da je poraz kolektivna odgovornost cele stranke i celog partijskog rukovodstva. Iako je rezultat bio loš, VLD i dalje planira da se kandiduje za učešće u vladi.

''Poraz je kolektivna odgovornost. Ne samo Aleksandera De Kroa i mene, već i cele stranke i celog partijskog rukovodstva'', rekao je predsednik VLD Rom Ongena.



Odlazak premijera De Kroa

Nakon objave prvih rezultata izbora, odlazeći premijer Aleksander De Kro je izjavio da je sada "premijer u ostavci". Takođe, belgijski kralj Filip trebalo bi danas da započne razgovore sa liderima političkih stranaka koje su osvojile najviše glasova na nacionalnim izborima, počevši sa Bartom De Veverom iz N-VA, zatim Tomom Van Grijkenom iz Vlamsa Belanga i Žoržom iz MR-a. Glavna tema razgovora biće izbor novog premijera.

Dominacija flamanskih nacionalističkih partija

Flamanske nacionalističke partije su dominirale na izborima, dok je VLD pretrpela udarac. Prema anketama, desničarska nacionalistička Nova flamanska alijansa ostvarila je najbolji rezultat sa 22% glasova, dok je VLD osvojila manje od 7% glasova. Krajnje desničarska, antiimigraciona partija "Flamanski interes" zauzela je drugo mesto sa 17,5% glasova, ispred Socijalističke partije "Napred" koja je osvojila oko 10,5% glasova.

Uticaj izbora za EP na političku scenu Belgije

Izbori za Evropski parlament imaju značajan uticaj na političku scenu Belgije, a rezultati tih izbora će uticati i na formiranje nove vlade. Flamanske nacionalističke partije su ostvarile značajan uspeh, dok je VLD suočena sa potrebom za restrukturiranjem i preispitivanjem svoje političke strategije.

Uticaj izbora za EP na globalno tržište

Pobeda flamanskih nacionalističkih partija na izborima za Evropski parlament takođe može imati uticaj na globalno tržište, a očekuje se da će volja evropskih birača imati određeni uticaj na kamatne stope i ekonomske tokove širom Evrope. Ovi rezultati mogu imati dalekosežne posledice i na međunarodne odnose Belgije sa drugim zemljama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading