BELORUSIJA ULAZI U RAT? Počelo raspoređivanje
EPA/TATYANA ZENKOVICH

Prva faza vežbi održana je prošlog meseca na jugu Rusije, što je, kako su nuklearni analitičari opisali kao Putinov znak upozorenja da odvrati Zapad od aktivnijeg ulaska u rat u Ukrajini.

Beloruski ministar odbrane general Viktor Hrenin rekao je da su vežbe proaktivna mera za "povećanje naše spremnosti da upotrebimo takozvano oružje za odmazdu".

"Sada smo, više nego ikada ranije, odlučni da odgovorimo na sve pretnje našoj zemlji i Uniji Rusije i Belorusije", rekao je on.

Nije rekao ni gde se vežbe održavaju, ni o kakvom se naoružanju radi. Belorusija deli granicu sa tri zemlje članice NATO-a, Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

"Nemamo za cilj da stvaramo bilo kakve tenzije u pitanjima regionalne bezbednosti. Ne projektujemo značajne vojne pretnje trećim zemljama ili bilo kome drugom", dodao je Hrenin.

"Mi smo mirna zemlja, ne pretimo i ne tražimo sukobe ni sa kim, ali ćemo naš prah držati suvim!".

Putin i beloruski lider Aleksandar Lukašenko najavili su prošle godine da će Rusija prebaciti deo svog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju. To su bojeve glave namenjene za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateškog oružja dugog dometa koje služi za uništavanje čitavih neprijateljskih gradova.

Odgovor Rusije na zapadne pretnje

Neki zapadni analitičari smatraju da je taktičko nuklearno oružje postalo važnije u planovima Moskve od početka rata u Ukrajini, gde su njene snage sporo napredovale u prve dve godine. Upotreba takvog oružja bi, u teoriji, šokirala Zapad, a da to ne mora nužno dovesti do nuklearnog rata, iako bi rizik od eskalacije bio ogroman. Putin je od prvog dana rata više puta upozoravao Zapad na veličinu i snagu ruskog nuklearnog arsenala.

Rusija nije odmah dala nikakve informacije o vežbama sa Belorusijom, ali je Moskva ranije najavila da će se one održati. Prva faza se odigrala prošlog meseca u Astrahanskoj oblasti na jugu Rusije, prema geolokaciji koju je potvrdio Rojters, i uključivala je rakete Bodež (Kinžal) i Iskander.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prošlog meseca da se nada da će vežbe "ohladiti usijane glave u zapadnim prestonicama“ nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron nagovestio slanje evropskih trupa da se bore protiv Moskve u Ukrajini, a britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron Kijev ima pravo da koristi oružje koju mu je dao London za napad na ciljeve unutar Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading