oslobađanje taoca
Foto: Printscreen/printskrin daily mail


Novo šokantno snimljeni materijal prikazuje trenutak kada su specijalne snage izraelske vojske spasile četvoricu talaca tokom napada u Gazi, pre nego što su otvorili vatru na njihove otmičare. Talci Almog Meir Jan, Andrey Kozlov, Shlomi Ziv i Noa Argamani su oteti od strane Hamasa 7. oktobra i oslobođeni iz dva stana u izbegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi u subotu.

 

 

Uznemirujući video trenutka kada su specijalne snage upale u stanove pokazuje preplašene taoce kako se sklanjaju u ugao dok ih oficiri dočekuju. Zatim su vojnici otvorili vatru na muškarce koje su bežali, dok se čuje lupanje i povici u pozadini. Operacija je "bila hrabra po prirodi, briljantno planirana i izvanredno izvedena", rekao je ministar odbrane Yoav Gallant. Spasavanje je izazvalo kontroverze nakon što je Hamasovo ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je 274 ljudi, uključujući decu i druge civile, poginulo tokom misije. IDF tvrdi da je manje od 100 ljudi umrlo u operaciji, ali ako su Hamasove cifre tačne, to bi je učinilo jednim od najsmrtonosnijih dana borbe do sada.

Život u zarobljeništvu

Od 250 talaca otetih 7. oktobra, oko polovine je oslobođeno tokom sedmodnevog primirja u novembru. Oko 120 talaca ostaje zarobljeno, a 43 su proglašena mrtvima. Preživeli uključuju oko 15 žena, dvoje dece mlađe od pet godina i dvojicu muškaraca u osamdesetim godinama. Operacija iz subote je dovela ukupan broj oslobođenih talaca na sedam, uključujući jednog koji je bio oslobođen neposredno nakon napada u oktobru. Izraelske trupe su pronašle tela najmanje 16 drugih, prema vladinim izvorima.

Planiranje i izvođenje operacije

Admiral Daniel Hagari je izjavio da su apartmani bili udaljeni oko 200 metara jedan od drugog, u srcu izbegličkog kampa Nuseirat. Snage su simultano delovale po oba stana kako bi održale element iznenađenja. Međutim, Hagari je rekao da su spasitelji došli pod žestok napad dok su se povlačili, uključujući i napadače koji su ispaljivali ručne bacače iz susedstva. Prema njegovim rečima, vojska je odgovorila snažnom silom, uključujući i avione, kako bi izvukla spasitelje i oslobođene talce.

Hagari je istakao da su Hamas taoci držani u stambenim zgradama unutar civilnih zgrada, u stanovima u zgradama od tri do četiri sprata. "Potrebno je biti veoma precizan. Skupljamo obaveštajne podatke na više načina kako bismo bili spremni za ovu operaciju. To je kao slagalica, nikada nemamo sve delove, ali moramo biti sigurni da imamo dovoljno delova", rekao je Hagari. Dodao je da su pravili modele tih kuća kako bi vežbali, kako bi operacija bila slična hirurškoj operaciji. "Odlučili smo se za dnevnu svetlost jer smo shvatili da će to biti krajnje iznenađenje u tim stanovima sa čuvarima."

Nakon akcije, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant pohvalio je operaciju kao hrabru i izvanredno izvedenu, dok su reakcije na broj žrtava između izraelskih i palestinskih izvora bile suprotstavljene. Hamas-ovo ministarstvo zdravlja tvrdi da je 274 ljudi, uključujući decu i civile, poginulo, dok IDF tvrdi da je broj znatno manji. Ova kontroverza ukazuje na duboku podelu između dve strane u vezi sa operacijama u Gazi.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading