Avion
Foto: Alo/Printscreen

Projektil iz američkog PVO sistema Patriot zaslužan je za obaranje ruskog aviona tipa A-50, koji služi za rano otkrivanje i kontrolu vazdušnog prostora, potvrdio je jedan američi vojni zvaničnik. Kako je preneo The war zone, avion koji važi za rusku verziju Avaksa i koji je vredan 350 miliona dolara, oboren je 14. januara iznad Azovskog mora.

On je prvi od ukupno dva aviona ovog tipa koje su ukrajinske snage oborila u razmaku od pet nedelja. Ranije je jedan ukrajinski zvaničnik saopštio da je drugi ruski avion A-50 oboren pomoću projektila S-200, koji datira još iz ere SSSR.

Govoreći na panelu na Simpozijumu Američkog udruženja za poljsku artiljeriju 2024. prošle nedelje, pukovnik Rozana Klemente, pomoćnik načelnika štaba u komandi vazdušne i protivraketne odbrane 10. armije, potvrdila je da je prvi A-50 oborilo sistem Patriot, koji je Ukrajini dostavila Nemačka.

"U Ukrajini trenutno verovatno operiše jedan bataljon Patriota. deo se koristi za zaštitu statičkih lokacija i kritične nacionalne infrastrukture. Drugi se premeštaju i rade neke zaista istorijske stvari, koje nisam videla za 22 godine koliko sam u armiji. Ukrajinci to rade sa mobilnim sistemima koji su montirani na kamionima. Oni se kreću unaokolo i koriste sisteme u blizini linije fronta", rekla je ona.

 

 

U obaranju A-50 poginulo je svih 15 članova posade. Pukovnik Rozana Klemente, otkrila je i neke druge zanimljive detalje o tome kako su Ukrajinci koristili sistem Patriot, a nakon treninga koji je izvršen pod nadzorom američkih vojnika u Poljskoj tokom aprila 2023.

"Nemački vojnici su probudili ukrajinsku posadu usred noći i odveli ih nalokaciju gde se vodila simultana vazdušna bitka, a zatim su im ponovo naredili da marširaju. Pitam se zašto su to radili. A mesec dana kasnije oni su izveli jednu od svojih prvih zaseda kada je oboren ruski avion Su-27, nedaleko od granice.

Ukrajinske snage su potom počele da sisteme Patriot koriste duboko u vazdušnom prostoru koji kontroliše Rusija. Više ruskih aviona je oboreno upravo nad ruskom teritorijom nedaleko od granice sa Ukrajinom. Nemački zvaničnici su nedavno odobrili upotrebu Patriota za gađanje aviona u ruskom vazdušnom prostoru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading