Vladimir Putin
Foto: AP/Pavel Bednyakov (POOL)

Kako prenosi Index.hr, Su-57 je jedan od najmoćnijih aviona na svetu.

Ovu procenu na nacionalnoj televiziji izneo je Andrij Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (HUR). Njegovi komentari usledili su nakon što je agencija 9. juna saopštila da su dva ruska borbena aviona Su-57 verovatno oštećena u napadu na aerodrom Aktjubinsk u južnoj ruskoj republici Astrahanj, oko 590 kilometara od sadašnjih linija fronta u istočnoj Ukrajini, prenosi Njuzvik.

"Ovo je velika vest: Putin je zaista besan, a reakcija u Kremlju je veoma intenzivna i primetna",  rekao je on 10. juna, preneli su ukrajinski mediji.

"Pokušali su da pažljivo sakriju i zaštite avione Su-57. Ovi Su-57 nikada nisu ušli u ukrajinski vazdušni prostor jer su se plašili da će biti oboreni. Ali nisu uspeli", rekao je Jusov.

Jusov je dodao da su se ti avioni koristili za raketiranje ukrajinskih civilnih objekata, njihove infrastrukture. "Dakle, kazna je zaslužena", rekao je.

U drugom saopštenju u sredu, Jusov je rekao da bi HUR mogao da potvrdi da je jedan Su-57 "pretrpeo značajnu štetu, a drugi manju štetu i da je možda moguće popraviti ga".

Ukrajina takođe tvrdi da je to ozbiljan problem za Rusiju.

U aprilu je general Kristofer Kavoli, šef američke evropske komande, rekao američkim zakonodavcima da je Rusija izgubila oko 10 odsto svoje avionske flote otkako je Putin započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading