mrtvačnica u Ekvadoru
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/La Vanguardia

Užasavajući miris raspalih ljudskih tela danima se širi prestonicom Ekvadora nakon što se glavna mrtvačnica pokvarila!

Više od 200 tela žrtava ubistava, koje niko nije tražio i od kojih mnoga nisu čak ni identifikovana, mesecima su bila smeštena u rashladnom kontejneru koji se pokvario u centru za sudsku medicinu Gvajakilu. El Pais navodi da je na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa tečnost nastala prilikom raspadanja tela curila kroz pukotine.

Trenutno je inače jedna mrtvačnica u gradu operativna s obzirom na to da su prethodnih meseci dve prestale sa radom.

Dron je snimio osoblje u zaštitnim odelima koje okružuje oronuli rashladni kontejner sa otvorenim vratima. Na snimku se vidi kako skupljaju delove tela koji su ispali iz forenzičkih pokrivača i čuvaju ih u vrećama za telo. Takođe se vidi kako osoblje prska ulaz hemikalijama kako bi neutralisalo trule tečnosti koje su izlazile iz njega.

Katastrofa je nanela dodatan bol građanima koji čekaju da preuzmu tela voljenih. Margarita Pardo već nedeljama čeka da joj vrate telo sina.

- Iz mrtvačnice kažu da su u zdravstvenoj krizi. Rekli su nam da nema datuma isporuke jer ne znaju kada će da poprave kontejner i da niko neće ući tamo dok ga ne poprave - rekla je Margarita.

Mrtvačnica je samo prošle nedelje preuzela tela 40 ljudi ubijenih u lučkom gradu u kome živi 2,7 miliona stanovnik. Gvajakil je inače zabeležio ukupno 3.762 nasilne smrti u 2023. godini.

Većina smrtnih slučajeva rezultat je sukoba između bandi koje se bore oko teritorije i ruta distribucije droge nakon nasilja koje je izbilo širom Ekvadora ranije ove godine. Zatvorski masakri su takođe doveli do nagomilavanja ugljenisanih delova ljudskog tela koji se ne mogu identifikovati i koji doprinose da se mrtvačnica preplavi.

Bivši šef sudske medicine Huan Montenegro optužio je upravu mrtvačnice da nije pravilno rashlađivala tela. Montenegro je rekao da se zbog neadekvatnog skladištenja proces raspadanja često ubrzava odnosno da se loši mirisi šire i da trule tečnosti netretirane prodiru u cevi.

- Ne razumem zašto tela nisu blagovremeno poslali u masovnu grobnicu ili donirali univerzitetima. Zašto ih nisu predali rođacima koji su na ulici i traže tela - rekao je Montenegro.

Zvaničnici tvrde da je rashladni kontejner odmah popravljen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading