Majorka leto 2024
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija


Idilično ostrvo Majorka, popularna mediteranska destinacija za odmor, nedavno je bilo poprište masovnih protesta protiv prevelikog priliva turista. Dramatične scene zabeležene na društvenim mrežama prikazuju lokalno stanovništvo koje se suočava sa zbunjenim posetiocima i sprečava ih da pristupe željenoj plaži Caló des Moro.


Ogorčenje prema turistima bilo je očigledno kada je žena snimljena kako sedi na putu ka popularnoj uvali Caló des Moro dok je jedan meštanin vikao: "Idi, idi!" Drugi čovek sa dugom kosom i tetovažama objašnjavao je nezadovoljnim turistima da su preuzeli plažu, gestikulirajući im da odu. Atmosfera se zaoštrila kako su protestanti ismejavali i aplaudirali turistima, na kraju ih terajući daleko od peščane uvala.

 


Demonstranti su nosili transparente izražavajući svoj bes zbog nepristojnog ponašanja britanskih turista i naglog porasta masovnog turizma u ovoj mediteranskoj vrućoj tački. Više od 200 aktivista spustilo se na Caló des Moro, omiljeno mesto za influensere na društvenim mrežama i redovne turiste, s ciljem da proteraju sve one koji se usude da sunčaju ili plivaju.


Uticaj masovnog turizma na Caló des Moro je očigledan iz činjenice da šest tona peska nestaje iz uvale svaka tri meseca, pri čemu se otprilike 70 kilograma peska svakodnevno neprimetno nađe na peškirima i obući posetilaca. Plaža je postala deponija za turiste koji nisu spremni da svoje stvari ponovo ponesu uzbrdo stazom.

 




Majorkanka Marisa Penets-Harif, stara 53 godine, govorila je o svakodnevnom zadatku čišćenja nereda koji ostavljaju turisti, uključujući predmete poput tampona, toalet papira, hladnjaka, prljavog donjeg rublja, igala i cigareta. Rastuće cene nekretnina, stagnacija zarada i opterećenje resursima dodatno su pogoršali frustraciju lokalnog stanovništva, što je dovelo do serije masovnih protesta u glavnom gradu Palma.


Meštani nisu zabrinuti samo zbog pretrpanih plaža, već i zbog toga što se resursi ostrva dovode do krajnjih granica. Nedostatak pijaće vode i nedostatak adekvatnog javnog prevoza dodatno su pogoršali situaciju. Ostrvo je na ivici ekološkog i društvenog kolapsa, s lokalnim stanovništvom koje se bori da sebi priušti obrazovanje ili zaposlenje van sektora turizma.




Ostrvo, nekada poznato po porodičnom turizmu, sada se prebacilo na sveuključujuće paket-aranžmane, smanjujući mogućnosti lokalnim preduzetnicima da uspeju. Umesto istraživanja prirodne lepote Majorka i uživanja u lokalnoj kuhinji, turisti se odlučuju za pakovana iskustva, ostavljajući minimalan ekonomski uticaj na ostrvo.


Kao odgovor na rastuće tenzije, Balearski ostrva, uključujući Majorku, Ibicu i Menorku, uvela su strože propise kako bi suzbila nepristojno ponašanje, uključujući povećane kazne za javno pijanstvo i zabranu prodaje alkohola noću.
 

 

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading