UHAPŠEN RUSKI ŠPIJUN Radio 14 godina na fakultetu, a onda su službe otkrile ovo!
Foto: Alo/RINA


Bivši profesor sa Univerziteta u Tartuu u Estoniji osuđen je na šest godina i tri meseca zatvora zbog špijuniranja u korist Rusije. Sud u Talinu proglasio je ruskog državljanina krivim za delovanje u interesu i slanje strane tajne službe protiv Republike Estonije. On je navodno prikupljao podatke o unutrašnjoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici Estonije.

Ruski državljanin je radio kao profesor na Univerzitetu u Tartuu čak 14 godina pre nego što je uhapšen. Estonska bezbednosna policija uhapsila ga je u januaru, nakon čega se nalazi u pritvoru.

Prema tvrdnjama estonske bezbednosne policije, profesor je špijunirao za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU, prikupljajući informacije o unutrašnjoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici Estonije, baltičke zemlje članice EU i NATO-a, kao i o povezanim licima i infrastrukturi. Nakon podizanja optužnice, Univerzitet u Tartuu je sa njim raskinuo radni odnos.

Ovaj slučaj predstavlja ozbiljan presedan u Estoniji, s obzirom na to da je reč o špijuniranju u korist strane tajne službe, a posebno zbog dugogodišnjeg staža profesora na univerzitetu.

(Index)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading