SKANDAL TRESE HRVATSKU! Troje ljudi umrlo zbog zaraze legionelom, ministar zdravlja za slučaj saznao iz medija: ''To se događa''
Foto: Shutterstock

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš upravo se nalazi u KBC-u Rebro nakon što je juče javnost uspaničena saznanjem da je u toj bolnici preminulo troje pacijenata zaraženih legionelom.

Beroš je juče rekao da uopšte nije bio informisan da je u bolnici izbila zaraza, tvrdivši da je za ceo slučaj saznao iz medija, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Beroš kaže da su određena creva u vodovodnom sastavu nastala zbog obnove uzrok zaraze legionele na Rebru.

"Činjenica je da nisam bio na vreme obavešten, no želim demantovati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, pre oko šest nedelja obavestio HZJZ. Očigledno se nije do kraja uspelo u sprečavanju širenja zaraze, formirao sam radnu grupu.. Želim svim pacijentima poslati poruku sigurnosti, nije tačno da je opasno doći na pregled u KBC Zagreb.

Kaže da su preminuli "samo oni koji su najviše zdrastveno ugroženi". Rekao je da postoji mogućnost da izvor zaraze i nije Rebro, ali da je većina zaražena na Rebru i da su koncentrisani na to. 

"Rebro na nedeljnoj bazi radi anti-legionela program, nedeljom", kaže predstavnik HZJZ-a.

Epidemiolog Bernard Kaić kaže da "stvarno nije bilo zataškavanja" i da su pacijenti evidentirani. 

"Ne zovu se novinari kad su infekcije. To se ne radi. Ni govora", izjavio je Kaić.

''To se događa''

Po prvi put se javnosti obraća i direktor KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

"Legionele ima svugde oko nas, verujem u svim bolnicama, smeštajnim kapacitetima, avionima... Znamo da se prenosi respiratorno i putem vode, obično tople. Nama se to dogodila u aprilu, prva je bila dugogodišnja pacijentkinja, imunokompromitovana. Napravili smo uzorkovanje vode, na par mesta smo otkrili legionelu, verovatno je voda za tuširanje izvor zaraze. Zadnjih 15 dana nemamo nijedan slučaj zaraze legionelom, mislim da smo to zaustavili. Provodimo pasterizaciju i izmenu perlatora", rekao je Ćorušić. 

"Verujem da smo iz ove krize izašli okrznuti nažalost, ali to se događa. Verujemo da se više neće događati", dodao je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading