Osuđen ruski oficir
Foto: Printscreen/Printscreen

U odluci suda se navodi da je raspravno veće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.
"Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo", navodi se u odluci.
Rizik od bekstva optuženih veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i pre hapšenja, u jesen 2020., "pokušao da potkopa sud" i da je "nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo".

Veće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru "posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka".

Kako piše u odluci, Tači je posetiocu "preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja".

"Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja", piše u odluci.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, "nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja" i da su, dok je bio šef obaveštajne službe ŠIK, njeni agenti "bili umešani u zastrašivanje svedoka".

Veće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo "počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svedoke".

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na KiM. Njima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.
U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.
 

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading