Tela hodočasnika iz Meke
Foto: Printscreen/Printscreen/X/@zamannx

Broj mrtvih na ovogodišnjem hadžiluku u Meki premašio je 1000, a više od polovine su bili neregistrovani vernici koji su hodočastili po ekstremnoj vrućini u Saudijskoj Arabiji.

Hadžiluk, čije je vreme određeno lunarnim islamskim kalendarom, ove se godine održava tokom vrelog saudijskog leta.

Nacionalni meteorološki centar izvestio je o 51,8 Celzijusovih stepeni ranije ove nedelje u Velikoj džamiji u Meki.

Na području Meke su se stvorile ogromne gužve, jer se oko 1,8 miliona muslimana okupilo na ovom događaju.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i snimci hodočasnika kojima je pozlilo i onih koji su podlegli ogromnoj vrućini.

Na šokantnom snimku podeljenom na društvenim mrežama mogu se videti kola koja prevoze mnoštvo prekrivenih leševa koje treba pokopati.

Hodočašće u grad Meku u Saudijskoj Arabiji obavezno je za sve muslimane koji moraju bar jednom u životu da odu u hadžiluk, ako im to dozvoljavaju zdravstveno i finansijsko stanje.

Dozvole za Meku dodeljuju se na temelju kvota po zemlji.

Saudijski zvaničnici savetovali su hodočasnicima da koriste suncobrane, piju puno vode i izbegavaju izlaganje suncu tokom najtoplijih sati dana. No, mnogi obredi hadžiluka, uključujući molitvu na planini Arafat koja se održala u subotu, uključuju višesatni boravak na otvorenom tokom dana.

U hadžiluku je ove godine učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika, od kojih je 1,6 miliona iz inostranstva, kažu podaci saudijskih vlasti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading