U BIH SE VRATILA STRUJA! Uspešno obnovljeno snabdevanje električnom energijom
EPA


Snabdevanje električnom energijom u Bosni i Hercegovini uspešno je obnovljeno u četvrtak oko 15:00 časova u većini delova zemlje. Ovaj poduhvat postignut je kroz angažovanje dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabilizaciju sistema za distribuciju energije, koji je bio pod pritiskom u nekoliko zemalja u regionu. Nadzorni sistem za kontrolu i prikupljanje podataka (SCADA), odgovoran za praćenje prenosa električne energije pod visokim naponima, najavio je aktivaciju svih transformatorskih stanica na 400 kilovolti i 220 kilovolti nakon 15:00 časova.


Elektroprivredna preduzeća u Bosni i Hercegovini, sa sedištima u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci, pokazala su izuzetnu saradnju tokom kvara sistema. Oni su promptno aktivirali svoje proizvodne kapacitete kako bi pomogli u stabilizaciji elektroenergetskog sistema u zemlji i širem regionu. Prema SCADA sistemu, proizvodnja električne energije postepeno se vraća u funkciju, označavajući značajan korak u procesu obnove.


Situacija je postala kritična u četvrtak, sa pretećim rizikom potpunog kolapsa elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini zbog problema u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. Uprkos višesatnom prekidu snabdevanja, Bosna i Hercegovina nije imala većih problema. Važno je napomenuti da su svi bolnički centri nastavili sa normalnim radom, a ostala ključna infrastruktura ostala je operativna tokom prekida snabdevanja električnom energijom, što je bilo neviđeno u zemlji, čak i tokom rata.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading