Trajekt
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


JP Morsko dobro nedavno je objavilo rezultate analize kvaliteta morske vode duž crnogorskog primorja. Ova analiza, sprovedena od strane Instituta za biologiju mora u periodu od 3. do 10. juna ove godine, pružila je zanimljive uvide u stanje morske vode duž obale Crne Gore.

„Na kupalištima u okviru ovih voda za kupanje istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja. Podaci o realizovanim ispitivanjima dostavljeni su i Republičkom inspektoru za vode koji će u daljem postupanju preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti. Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije, a o dobijenim rezultatima ćemo naknadno obavestiti javnost“, saopšteno je iz JP Morsko dobro.


Prema rezultatima analize, na 79,8% lokacija morska voda je pokazala odličan kvalitet, dok je na 13,2% lokacija ocenjen kao dobar. Zanimljivo je da je na veoma malom procentu, tačnije 1,8% lokaliteta, voda bila lošeg kvaliteta, dok je na 5,3% lokacija ocenjena kao zadovoljavajuća.


Istaknuto je da je na dve lokacije u opštini Herceg Novi, tačnije na vodama za kupanje "Igalo 01" i "Igalo 02", voda bila lošeg kvaliteta, što je rezultiralo zabranom kupanja. Ovi podaci su od velikog značaja za javnost, a Institut za biologiju mora nastavlja sa uzimanjem uzoraka kako bi se situacija pratila i reagovalo u skladu sa dobijenim rezultatima.


U opštini Tivat, tačnije u Bokokotorskom zalivu, od ukupno 10 lokacija, čak 6 je ocenjeno kao odličnog kvaliteta, dok je na preostalih 4 voda za kupanje dobrog kvaliteta. Takođe, u Kotoru je na 10 lokacija voda bila odličnog kvaliteta, dok je u opštini Bar na 11 od 15 lokacija takođe primećen odličan kvalitet vode.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading