"CELA EVROPA MOŽE DA OSTANE BEZ STRUJE" Hrvatski stručnjak šokira prognozom, snabdevanje u Srbiji - stabilno
EPA

- Za istragu ovakvih incidenata na evropskom nivou osnivaju se ekspertski paneli koji će uraditi izveštaj o poremećaju ovog tipa. Kao rok za istragu i izradu izveštaja predviđeno je vreme od šest meseci, što potvrđuje da su istrage detaljne i kompleksne. Iako imamo neke preliminarne podatke o uzrocima ispada, bilo bi neodgovorno da ih sada iznosimo kao konačne. Ispad sistema u Hrvatskoj je bio trenutan - naveo je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema u Hrvatskom operateru prenosnog sistema (HOPS) Danko Blažević potvrdivši da se ispad u sistema dogodio u petak u 12.25.

- Teoretski može cela Evropa da ostane bez električne energije - dodao je Blažević. Objasnio je da se prespajanje snabdevanja električnom energijom obezbeđuje aktiviranjem dalekovoda koji prosleđuju napon na distribuciju, koja dalje distribuira energiju. On je demantovao tvrdnje da je prvi put došlo do kolapsa snabdevanja električnom energijom, i podsetio da je devedesetih godina prošlog veka Dalmacija 73 puta imala prekid snabdevanja.

- Tačno je da se ovako nešto nije odavno dogodilo, ali izvan Hrvatske to se događalo, na primer, u Italiji ili Ekvadoru nekidan - podsetio je Blažević.

Hrvatska

Jutarnji

 

Na pitanje zašto se događaju ispadi, HOPS-ov stručnjak je odgovorio da nema jedinstvenog uzroka. Ministar privrede Ante Šušnjar izrazio je zadovoljstvo reakcijom HOPS-a i HEP-a u sanaciji ispada elektroenergetskog sistema. Dogodio se ispad u elektroenergetskim sistemima u međunarodnim okvirima, s obzirom na to da su iz napona ispali deo Hrvatske, Crna Gora, BiH i Albanija.

Srbija bezbedna

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je ranije danas ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da u Srbiji obezbedi da nema prekida u snabedavanju strujom.

Vučić je i pozvao ljude iz svih sektora sistema za enegetsku bezbednost - EPS, EMS i druge, da njihovi radnici ne idu kućama već da svi budu angažovani na obezbeđivanju energije, jer Srbija mora da ima energiju sve vreme.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading