Priručnik za decu svinger žurka roditelja
Foto: Printscreen/Printscreen/X/@myhiddenvalue

U svetu literature za decu, gde su knjige često ispunjene pričama o prijateljstvu, ljubavi prema prirodi i porodičnim vrednostima, jedna knjiga je uspela da uzburka javnost i izazove lavinu komentara na društvenim mrežama.

Kontroverzna knjiga, koja se na prvi pogled čini kao tipična dečja priča, zapravo se dotiče vrlo osetljive teme - života deteta u porodici koja praktikuje svingeraj! 

''Mamina i tatina svinger žurka''

Knjiga pod nazivom ''Mamina i tatina svinger žurka'' opisuje svakodnevicu deteta čiji roditelji često organizuju sving žurke. U knjizi, koja je predstavljena kao priručnik, narator, malo dete, jednostavnim jezikom opisuje događaje i situacije kojima prisustvuje u svom domu. Autorka knjige, čije ime je zasad nepoznato javnosti, nije se ustručavala da opiše šta znači biti svinger i šta sve podrazumeva učestvovanje na sving žurki.

 

 

Sving žurka, kako je objašnjeno u knjizi, je događaj na kojem parovi dolaze kako bi razmenili partnere i učestvovali u seksualnim aktivnostima sa drugim osobama.

Svingeri su ljudi koji praktikuju svingerstvo, oblik seksualnog ponašanja koji podrazumeva dobrovoljnu razmenu seksualnih partnera u konsenzualnim odnosima.

U knjizi, dečak opisuje kako njegov dom postaje mesto za svingerske sastanke, uz živopisne ilustracije koje prate tekst i daju vizuelni prikaz događaja.

Šok i osuda društva

Knjiga je izazvala pravi haos na društvenim mrežama, a komentari su se kretali od šoka i neverice do oštrih osuda.

Mnogi su postavili pitanje kako je moguće da ovakva knjiga dođe do tržišta bez ikakve prethodne cenzure ili stručne procene.

Sa druge strane, bilo je i onih koji su stali u odbranu autorke, tvrdeći da knjiga samo odražava realnost koju neka deca možda zaista žive, te da ne treba izbegavati razgovor o osetljivim temama. "Svi znamo da svet nije savršen. Možda je vreme da prestanemo da decu držimo u staklenom zvonu i da im objasnimo realnost na način koji mogu da razumeju", napisala je jedna korisnica na Facebooku.

Poziv na regulaciju dečje literature

Nakon knjige koja je osvanula na tržištu, jedno je sigurno - neophodno je da se postave jasni standardi i smernice za izdavanje knjiga namenjenih deci. Ova knjiga je očigledno prekršila sve etičke norme i standarde.

Knjiga je povučena iz prodaje i preispituje se kako je došlo do ovakvog propusta.

Ova situacija je pokrenula širu raspravu o granicama u dečjoj literaturi i o tome koliko je važno pažljivo birati sadržaje kojima su deca izložena. Iako su sving žurke i svingerstvo teme koje postoje u stvarnom svetu, mnogi smatraju da ovakvi sadržaji nemaju mesto u knjigama za najmlađe

Debata o tome šta je prikladno za decu se nastavlja.

S obzirom na ozbiljnost teme, važno je da se o ovakvim pitanjima razgovara sa stručnjacima i da se posveti pažnja tome kako zaštititi decu od neprikladnih sadržaja, a istovremeno ih edukovati o kompleksnim društvenim pitanjima na primeren način.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading