Francuska
Foto: AP/Thibault Camus (STF)


Prema najnovijoj anketi Ifop za list Žurnal di dimanš, popularnost francuskog predsednika Emanuela Makrona smanjena je za pet procentnih poena u periodu od maja do juna ove godine, spustivši se na 26 procenata. Ovo je najniži nivo popularnosti od 2017. godine, što ukazuje na značajan pad podrške među Francuzima.


Raspuštanje parlamenta i raspisivanje prevremenih izbora nakon debakla Makronove grupacije na izborima za evropski parlament izazvalo je negativne reakcije među Francuzima. Prema šefu Ifop Frederiku Dabiju, čak 95 odsto ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo ovom odlukom, opisujući je kao "neshvatljivu, nepromišljenu, i neodgovornu". Ovo je dovelo do gubitka dela poštovanja koje je Makron imao zbog svoje funkcije, ističući da je odluka o raspisivanju izbora "potpuno lud" čin, koji ukazuje na nedostatak sluha za glas naroda.


Anketa je pokazala da je pad popularnosti Makrona posebno primećen među njegovim biračima, gde je izgubio sedam do čak 11 procentnih poena podrške. Slično, popularnost francuskog premijera Gabrijela Atala takođe je opala za četiri procentna poena, iako se i dalje nalazi na relativno višem nivou u poređenju sa predsednikom Francuske.


Prema anketama agencije Elabe za dnevnik Tribin i instituta Ipsos za list Parizijen i Radio Frans, ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje i njihovi saveznici vode u podršci, dok se grupa predsednika Makrona nalazi daleko iza njih. Ovo ukazuje na promene u političkom pejsažu Francuske, pri čemu ekstremna desnica ide ka osvajanju apsolutne većine u parlamentu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading