izraelski premijer
Foto: EPA/EPA/DAN BALILTY / POOL

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas objasnio svoju odluku da objavi video snimak u kojem je kritikovao SAD zbog zadržavanja isporuke oružja, rekavši da je to učinio javno tek pošto su propali pokušaji da se problem reši u tišini.

Netanjahu je na sednici vlade naglasio da poštuje podršku predsednika SAD Džozefa Bajdena tokom rata, ali je ocenio da je pre četiri meseca došlo „do dramatičnog pada” isporuke oružja.

„Više nedelja smo apelovali na naše američke prijatelje da ubrzaju isporuke. Činili smo to uvek iznova. Činili smo to u višim ešelonima i na svim nivoima i želim sa naglasim činili smo to u privatnim okolnostima. Dobijali smo sve vrste objašnjenja, ali nismo dobili jednu glavnu stvar, a osnovna situacija se nije izmenila”, dodao je Netanjahu, prenosi Beta.

On je rekao da su određeni proizvodi stigli, ali da veći deo naoružanja nije.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant sastaće se danas u Vašingtonu sa najvišim američkim zvaničicima i razgovarati o tome.

Netanjahu je objasnio da je odlučio da se javno izjasni posle više meseci bez promene situacije, te da su ga godine iskustva naučile da je to ključ za deblokadu pomoći, preneli su izraelski mediji.

On je rekao da je očekivao kritike posle objavljivanja video poruke, kao što se desilo u vezi sa njegovim javnim protivljenjem nuklearnom sporazumu velikih sila sa Iranom 2015. godine.

„Spreman sam da trpim lične napade zarad bezbednosti Izraela”, rekao je izraelski lider i izrazio nadu da će se to pitanje uskoro rešiti.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da izjave izraelskog premijera o usporavanju snabdevanja Izraela američkim oružjem - nisu tačne.

„Bilo je zbunjujuće, u najmanju ruku, sigurno razočaravajuće, posebno imajući u vidu da ni jedna druga zemlja ne čini više da pomogne Izraelu da se odbrani od pretnje Hamasa”, rekao je potparol Bele kuće Džon Kirbi.

Državni sekretar Entoni Blinken je objasnio da će SAD svakako nastaviti da preispituju isporuke teških bombi Izraelu, koje su suspendovane zbog bojazni da bi mogle biti upotrebljene u Rafi, ali da se druge isporuke pomoći obavljaju normalno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading