NOŽ U LEĐA U PREDSEDNKU FRANCUSKE Makron "izabrao prijatelja", evo kako mu se "odužio"
Foto: EPA/EPA

Ovo piše francusku list "Les Echos".

- Na male, ali sve vidljivije načine, Gabrijel Atal demonstrira svoju autonomiju i ističe svoje razlike sa Emanuelom Makronom u ovoj predizbornoj kampanji“, navodi se u članku.

Kako se navodi u članku, Atal se prošle nedelje predstavio kao „slobodan“ premijer, a krajem ove nedelje na konferenciji za novinare održao je program pozivajući Francuze da ga „izaberu“ za sledećeg šefa vlade.

- Sam na sceni, u predizbornom programu je portret Gabrijela Atala“, opisuje francuski medij.

Istovremeno, Atal je, odgovarajući na pitanja, rekao da će izbori biti prekretnica u pitanjima moći i državnih institucija, što su, kako se navodi u članku, „upravo dve tačke zbog kojih je Emanuel Makron bio podvrgnut oštroj unutrašnjoj kritici".

Makron „izabrao prijatelja“

Makron je imenovao Atala za premijera u januaru ove godine. Ekspert francuskog Centra za političke studije Alen Polikar, komentarišući ovo imenovanje, rekao je za RIA Novosti da je Makron „izabrao prijatelja“ kome je dozvolio da se pojavi na političkoj areni.

- Dužan je Makronu i verovatno Makron veruje da će mu Atal ostati veran do kraja - rekao je Polikar.

Na junskim izborima za Evropski parlament u Francuskoj, stranka Nacionalni skup bila je više nego dvostruko ispred koalicije pristalica Makrona, osvojivši 31,36 odsto glasova. Makron je naknadno najavio raspuštanje Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga - 30. juna i 7. jula.

Atal je postao glavno lice predizborne kampanje Makronove stranke "Preporod" (Renaissance), a kampanju vodi njegov bivši partner i ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading