Putin na sastanku
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

- Iza osmeha, balona i ceremonije koja je pratila prošlonedeljnu posetu predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji, krila se moćna poruka: uoči rastuće konfrontacije sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima oko Ukrajine, ruski lider je spreman da predstavlja izazov bez presedana zapadnim interesima – piše publikacija.

Napominje se da sporazum koji je Putin potpisao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom predviđa međusobnu vojnu pomoć Moskve i Pjongjanga u slučaju napada na jednu od zemalja. Predsednik je takođe saopštio da Rusija zadržava pravo da Severnoj Koreji obezbedi svoje oružje. Ovaj korak bi mogao da destabilizuje situaciju na Korejskom poluostrvu i šire, navodi se u članku.

Zaključivanje ovog sporazuma bio je odgovor ruskog lidera na prebacivanje NATO oružja Kijevu za napad na Rusiju, piše izdanje.

Rusija i DNRK su, nakon rezultata rusko-korejskih pregovora uz učešće lidera zemalja Vladimira Putina i Kim Džong-una, potpisale Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu.

Putin je rekao da i Rusija i DNRK vode nezavisnu spoljnu politiku i ne prihvataju jezik ucene i diktature. Kim Džong Un je napomenuo da je zaključen sporazum miroljubive i defanzivne prirode i da će ubrzati stvaranje novog multipolarnog sveta.

 Putin je rekao da Moskva ne isključuje razvoj vojno-tehničke saradnje sa Pjongjangom u vezi sa potpisanim sporazumom, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading