evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Moskva će uskoro odgovoriti na odluku Evropske unije da zabrani pristup nekoliko ruskih medija, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za RIA Novosti.

- Shvatajući da je beskorisno nadati se posvećenosti EU Brisela međunarodnim pravnim obavezama, Moskva je razvila mere odgovora, koje će biti objavljene u bliskoj budućnosti - rekla je ona.

EU je ranije u ponedeljak uvela 14. paket sankcija Rusiji, koji je, između ostalog, uključivao zabranu emitovanja programa u celoj zajednici pojedinih ruskih medija. Restriktivne mere stupaju na snagu od 25. juna.

Sredinom maja, EU je obustavila njihovo emitovanje, iako se tvrdilo da to neće sprečiti medije i njihovo osoblje da obavljaju neemitovane aktivnosti unutar Unije, kao što su istraživanje i intervjui.

Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina se sve više komplikuje. Evropski parlament je u novembru 2016. godine usvojio rezoluciju u kojoj se navodi potreba suprotstavljanja ruskim medijima. Mnogi strani političari, uključujući američke senatore i kongresmene, optužili su ove publikacije za mešanje u izbore u Sjedinjenim Državama i Francuskoj, ali nisu pružili nikakve dokaze.

U Moskvi takve izjave nazivaju neosnovanim, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading