OTKRIVEN VELIKI PUTINOV PLAN Moskva stvara veliku organizaciju! Cilj? Pokopati NATO!
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL


Nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o spremnosti da se angažuje u razgovorima o pitanjima bezbednosti u Evroaziji sa Organizacijom Šangajske saradnje (OŠS), Zajednicom Nezavisnih Država (ZND), Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) i zemljama BRICS-a su izazvale interesovanje i debatu. Ova poslednja retorika se vidi kao deo većeg plana stvaranja koalicije nacija prijateljskih prema Moskvi u suprotnosti sa Zapadom i NATO-om, kako je sugerisano od strane Instituta za proučavanje rata (ISW), kako je izvestio Newsweek.

Putinova vizija "stvaranja ravnopravne i nedeljive bezbednosti u Evroaziji" slaže se sa komentarima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku ministara spoljnih poslova u Almatiju, Kazahstan, gde je diskutovao o ruskim naporima da uspostave "evrazijsku arhitekturu bezbednosti" kao zamenu za evroatlantski sistem bezbednosti. ISW tumači Lavrove izjave kao indikaciju Moskovih nastojanja da unapredi saradnju sa Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) nakon Putinove državne posete Vijetnamu i Severnoj Koreji. Cilj se čini da bude formiranje koalicije koja predstavlja alternativu NATO-u, pokušavajući da prikaže zapadne zemlje kao jedine podržavaoce Ukrajine.

Tokom Putinove prve posete Severnoj Koreji u skoro četvrt veka, dve zemlje su se složile o zajedničkom odbrambenom paktu, signalizirajući dublje odnose. Moskva se takođe sve više okreće Severnoj Koreji za podršku svojim snagama u sukobu u Ukrajini. Međutim, partnerstvo sa Severnom Korejom nije bez svojih kompleksnosti. Prema rečima Gabrielle Reid, pomoćnog direktora u obaveštajnoj kompaniji S-RM, ova rastuća alijansa je više nužnost nego strateški izbor. I Kina je oprezna u svom pristupu takvim sporazumima, teži izbegavanju potencijalnih negativnih uticaja na svoje trgovinske odnose sa Zapadom.

Zaključno, ruski napori da oblikuje koaliciju u Evraziji i dublji odnosi sa zemljama poput Severne Koreje odražavaju širu geopolitičku strategiju usmerenu ka izazivanju dominacije Zapada i NATO-a u regionu.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading