Emanuel makron
Foto: Alo/Printscreen/youtube


Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Džerald Darmanin, izrazio je zabrinutost zbog mogućih građanskih nemira i nasilja u vezi sa izborima koji se približavaju. On je istakao da se vlasti pripremaju za potencijalno veoma zapaljivu situaciju, dok se kampanja ulazi u poslednju nedelju pre prvog kruga glasanja. Ova izjava ministra Darmanina ukazuje na ozbiljnu tenziju koja obuhvata političku atmosferu uoči izbora.


Nije nevažno napomenuti da se izbori održavaju manje od mesec dana pre Olimpijskih igara u Parizu 2024, što dodatno naglašava značaj i potencijalni uticaj političkih događaja na društvo i međunarodni ugled zemlje.

Reakcija predsednika Makrona

Izjava predsednika Emanuela Makrona takođe je značajna. Njegova odluka da raspusti Narodnu skupštinu nakon neuspeha na izborima za Evropski parlament izazvala je šok u naciji. Makron je naglasio da veruje biračima i pokušao je da svoj tabor predstavi kao poslednju nadu za stabilnost. Takođe je istakao svest o demokratskim slabostima, prepoznajući političke izazove sa kojima se suočava.

- Verujem vam - poručio je Makron biračima u "pismu Francuzima" objavljenom u nedelju u kojem je pokušao da svoj tabor, koji u anketama zaostaje za krajnjom desnicom i novoformiranim levičarskim savezom, prikaže kao poslednju nadu za stabilnost. .



U "pismu Francuzima" objavljenom u nedelju, predsednik Makron je takođe ponovio da planira da ostane na funkciji do kraja mandata 2027. godine, bez obzira na ishod predstojećih izbora. Ova izjava jasno pokazuje odlučnost i predanost predsednika da se suoči sa političkim izazovima koji ga očekuju.

- Nisam slep: svestan sam demokratskih slabosti - naglasio je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading