kenija
Foto: Printscreen/twitter


Aktivistkinja Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, bila je među demonstrantima na koje je ispred zgrade parlamenta u Najrobiju bačen suzavac. Prema navodima stranih medija, policija je otvorila vatru na demonstrante koji su pokušali da upadnu u zgradu parlamenta, rezultirajući najmanje deset poginulih i desetinama povređenih.

 

 


Protesti mladih Kenijaca

 



Auma Obama je izjavila za "Si-En-En" da je bila prisutna na protestima jer ne može više da gleda šta se dešava. Mladi Kenijci su protestovali za svoja prava noseći zastave i transparente, a jedan od demonstranata je istakao transparent na kojem je pisalo "Kolonijalizam u Keniji nikada nije prestao". Demonstranti su izražavali nezadovoljstvo sloganima poput "Ovo je naša zemlja. Ovo je naša nacija" i zahtevali su ostavke poslanika i formiranje nove vlade.

 

 

 


Kenijci se suočavaju sa nekoliko ekonomskih izazova izazvanih pandemijom kovida, ratom u Ukrajini, sušom i depresijacijom valute. Situacija je kulminirala sukobima oko zakona o finansijama, koji bi trebalo da prikupi dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza kako bi se olakšao teret duga zemlje.

 

 

 


Pritisak na predsednika Ruta



Predsednik Vilijam Ruto, koji treba da odobri nacrt zakona o finansijama, nalazi se pod pritiskom kako zajmodavaca, poput Međunarodnog monetarnog fonda, tako i zahteva građana. Njegova pozicija je dodatno komplikovana nakon pobede na izborima, gde se predstavljao kao predstavnik siromašnih radnika.

 

 

 


Kancelarija bivšeg predsednika Obame nije odgovorila na zahtev za komentar nakon incidenta, dok je parlament odobrio nacrt zakona o finansijama i prebacio ga na treće čitanje. Prošle nedelje, masovni protesti širom zemlje rezultirali su povređenima i uhapšenima, pokazujući duboku podeljenost u društvu.

 

 

 

(Si-En-En, Indeks.hr, Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading