Kazahstanski milioner
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Istraga o požaru na turističkoj jahti "Persefona" na grčkom ostrvu Hidra otkriva sve više detalja o kontroverznim putnicima koji su bili na brodu. Među putnicima se nalazio i Danijar Abulgazin, kazahstanski biznismen čije se bogatstvo procenjuje na oko 400 miliona dolara. On je blisko povezan sa kazahstanskim oligarhom Timurom Kulibajevom, a njih dvojica su navodno omogućili kompaniji Vitol da dobije monopol nad glavnim kazahtanskim naftnim poljima.

 

 


Kazahstanski misteriozni milioneri: Abulgazin i Kulibajev

Abulgazin je završio KGB školu u Moskvi i vrlo rano se istakao u finansijskim i poslovnim krugovima, dok je Kulibajev postao šef Fonda nacionalnog bogatstva. Njih dvojica su zajedno omogućili kompaniji Vitol da ostvari ogromne prihode preko kompanije koja je zapravo služila za izvlačenje novca iz Kazahstana i podmićivanje lokalnih vlasti.

 

 


Incident na jahti: Požar i bekstvo sa Hidre

Vlasti su navele da je požar izbio nakon ispaljivanja vatrometa, ali 13 članova posade tvrdi da nemaju pojma kako je došlo do požara. Međutim, istražitelji imaju dokaze koji opovrgavaju njihove tvrdnje. Članovi posade su pokušali da uklone tragove sa plaže i pobegli sa Hidre kada su shvatili da ne mogu da ugase požar. Hidra je poznata po očuvanju prirode i nedostatku motornih vozila, te je požar koji je spalio 300 hektara šume izazvao veliku štetu na ovom ostrvu.

Sudski proces i posledice

Članovi posade će biti izvedeni pred sud usled drastičnih kazni koje ih očekuju zbog incidenta na jahti "Persefona". Dok svakim danom izlaze nove informacije o ovom slučaju, javnost sa nestrpljenjem očekuje ishod sudskog procesa i pravdu za štetu nanetu prirodi ostrva Hidra i turističkoj reputaciji Grčke.

(Protothema)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading