Ismail Hanije apel
Foto: Tanjug/AP/Tanjug


Vođa palestinskog islamističkog Hamasa, Ismail Hanije, istakao je danas posle tragične pogibije svoje sestre da nijedan dogovor koji ne garantuje prekid vatre i kraj izraelske ofanzive na Gazu "nije dogovor". U saopštenju prenetom od strane agencija, Hanije je istakao da smrt članova njegove porodice neće promeniti njihovu poziciju ili uticati na njihov otpor.

"Krv naših mučenika zahteva da ne pravimo kompromise, da se ne menjamo, da ne posustajemo, već da nastavimo naš put odlučno", naglasio je Hanije, ističući čvrst stav i odlučnost svog naroda.


Tragedija u izbegličkom logoru Šati

Hamas je potvrdio da je u Gazi ubijena sestra političkog vođe Hamasa, Hanijea, koji živi u izgnanstvu u Kataru. Zahr Hanije je ubijena u udaru u utorak u izbegličkom logoru Šati u Gaza Sitiju, a prema palestinskim medijima, više od deset članova šire Hanijeove porodice je izgubilo živote u tom napadu. Hamas je optužio izraelsku vojsku za "namerno ciljanje nevinih civila" i osudio ovaj napad kao još jedan u nizu smrtonosnih udara na njihov narod.

Izrael je tvrdio da su Hanijeovi sinovi, koji su bili među žrtvama u aprilskim vazdušnim udarima, bili operativci Hamasa. Nakon ovih tragičnih događaja, izraelska vojska je najavila nameru da će eliminisati lidere Hamasa gde god da se nalaze. Sukobi između Izraela i Hamasa i dalje traju, a prema podacima tamošnjeg ministarstva, od početka rata Izraela i Hamasa do danas je ubijeno najmanje 37.658 osoba u Gazi, većinom civila. U napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra prošle godine, prema podacima Frans presa, ubijeno je oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.


Nakon smrti sinova i unučadi, Hanije je otkrio da je oko 60 članova njegove porodice izgubilo živote od početka rata Izraela i Hamasa. Takođe, više od 250 ljudi je oteto i odvedeno u Gazu, gde se i dalje nalazi oko 120 osoba, ali nije poznato da li su svi živi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading