Pretres
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Krajem aprila, francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da je Evropa u opasnosti od propasti, a sada se čini da se te reči obistinjuju. Rasprava o prevremenim izborima u Francuskoj uzburkala je političke vode i izazvala zabrinutost ne samo u Francuskoj, već i širom Evrope.

Sa prvim krugom glasanja zakazanim za 30. jun, sve oči su uprte u političku scenu Francuske. Prema anketama, Nacionalni skup, stranka krajnje desnice, trenutno vodi, dok je na drugom mestu koalicija Novi narodni front, predvođena krajnjom levicom. Ova polarizacija može dovesti do dugotrajne političke nestabilnosti, a u najgorem slučaju, čak i do ekonomske i socijalne krize.

Francuska se suočava sa ozbiljnim finansijskim izazovima, s obzirom na visok državni dug i budžetski deficit. Obećanja stranaka krajnje desnice i krajnje levice o povećanju potrošnje uz istovremeno smanjenje poreza dodatno bi opteretila već visok dug i deficit, što bi moglo rezultirati kršenjem unutrašnjih pravila EU.

Diplomatski sukobi i evroskepticizam

Pored finansijskih izazova, Francuska se suočava i sa diplomatskim sukobima, posebno u kontekstu kritika Brisela i neprijateljstva prema Nemačkoj od strane krajnje desnice i krajnje levice. Ova situacija može dovesti do destabilizacije evropske kohezije u trenutku kada je EU već suočena sa drugim izazovima, poput ruske pretnje.

Uticaj na Evropu

Ukoliko se scenario političke nestabilnosti ostvari, Francuska bi mogla postati ozbiljan izazov za celu Evropu. Uprkos tome, izlazak iz evrozone ili čak EU je nezamisliv, ali bi Francuska mogla delovati kao saboter evropske stabilnosti.

Budućnost Francuske i Evrope

Makronova trenutna politička pozicija je oslabljena, a ukoliko ne dođe do promene javnog mnjenja, Francuska bi mogla postati ozbiljan faktor nesigurnosti u Evropi. Povratak starih sukoba i sklonosti ka konfrontaciji sa EU ne bi bio koristan ni za Francusku ni za Evropu u celini.

(Financial Times)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading